Téli olimpia lengyel-szlovák rendezésben?

2012-10-22 11:31:00 j.protic

hírkép

Egyre reálisabbnak tűnik, hogy Szlovákia és Lengyelország közösen pályázik majd a 2022-es téli olimpia megrendezésére. Az ügyben szombaton egy együttműködési megállapodást írt alá a két ország olimpiai bizottságának elnöke.A dokumentumot lengyel részről Andrzej Krasnicki, a szlovák felet képviselve František Chmelár, valamint Krakkó polgármestere, Jaciek Majchrowski írta alá - közölte a Lengyel Olimpiai Bizottság weboldala.



A tervek szerint hivatalosan Krakkó számítana a rendezvény házigazdájának, itt rendeznék az összes fedett sportcsarnokban játszott sporteseményt, valamint a megnyitó- és a záróünnepséget is. A klasszikus síszámok, a biatlonversenyek, valamint a hódeszkás események Zakopane városába kerülnének, a szlovákiai Alacsony Tátrában, a Chopok alatti Jasnán viszont az alpesi síversenyeket tartanák, és Szlovákiába kerülne a hokitorna küzdelmeinek egy része is. Azt nem tudni, hogy melyik országban épülne fel a bobosok és szánkózók részére kialakított pálya- olvasható a SITA hírügynökség összefoglalójában..

A 2022-es olimpia helyszínéről 2015-ben döntenek, a jelentkezéseket jövő év októberéig kell megtenni. A végső terveket 2014 márciusáig kell kidolgozni. Három érdeklődő már ismert: a norvégiai Oslo, a svájci St. Moritz, valamint az ukrán Lvov városa is szívesen helyet adna az eseménynek, Barcelona pedig gondolkodik a befektetésen.

"Van esély a téli olimpia megrendezésére. Lengyelország 2012-ben Ukrajnával közösen tökéletes labdarúgó Európa-bajnokságot rendezett" - jelentette ki Dušan Galis, a szlovák kormányzó párt.a Smer parlamenti képviselője, aki szintén részt vett a tárgyaláson.

A közös olimpiarendezés befektetéssel is járna, például egy 5 kilométer hosszú vasúti alagút megépítésével a két ország között. Szlovákiában eddig háromszor vetődött fel az olimpia megrendezésének gondolata. Az 1984-es téli olimpia kapcsán a szervezőknek nem sikerült megszerezniük az akkori szövetségi kormány támogatását, Prága nem lelkesedett az ötletért.. Poprád pedig 2002-ben és 2006-ban is eredménytelenül pályázott.