Trükköznek a falusi turizmussal?

2012-11-19 15:47:00 szorenyi.p

hírkép

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését és ezek átvezetését kérte a különböző szintű jogszabályokban az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága kastélyok, várak és falusi turizmus albizottsága ülésén.



Csizmadia László, a Fatosz elnöke kiemelte: jelenleg eltérően értelmezik és alkalmazzák a megyékben a falusi turizmus fogalmait, ezért szükséges volna az alapfogalmak, köztük a falusi szálláshely, a falusi vendégasztal, a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység meghatározása.

A szövetség javaslatot tett arra is, hogy miként határozzák meg a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások, a helyi kultúra, a hagyományos ellátás fogalmát is a falusi turizmusban.

Csizmadia László kitért arra is, hogy az előző kormány a szakmai szervezetek, köztük a Fatosz tiltakozása ellenére megszüntette a falusi turizmushoz köthető magánszemélyek adókedvezményét, az intézkedés hatása 2010-ben a férőhelyek és vendéglátók számának jelentős csökkenésében mutatkozott meg.

A Fatosz elnöke szerint az őstermelőkhöz hasonlóan a falusi vendéglátást végző magánszemélyeknek is adókedvezményt kellene kapniuk a fejlődés érdekében.

Az albizottság meghallgatta a Magyar Vendéglátók Ipartestülete véleményét a jövedéki törvény vendéglátást érintő szabályozásáról.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke azt javasolta, hogy a jogszabályban szüntessék meg a nyitott üvegpalack tárolásának tilalmát a pultoknál, a raktárakban.

Az ülésen Kovács Ferenc, az albizottság elnöke, aki a Vas megyei Közgyűlés elnöke is, átnyújtotta Csizmadia Lászlónak több évtizedes szakmai munkája elismeréseként, 75. születésnapja alkalmából a Vas megyei Közgyűlés elnöke emlékplakettjét.