Itt a legjobb a bor - Légitársaságok rangsora

2012-11-23 16:00:00 szorenyi.p

hírkép

39 bor, 14 légitársaság, 4 kategória, 5 díj – ezek az idei, immár második alkalommal megrendezett Égi Borospincék 2012 verseny fő számai.  A Business Traveller Hungary a légitársaságok fedélzeti borait tesztelte.nak a tesztjét. Mindazon légitársaságok borai nevezhettek, amelyek a téli menetrendben elérhetőek a Budapestről közlekedő, menetrend szerinti járatokon.



Idén az Aerosvit, az airberlin, az Alitalia, a British Airways, a Brussels Airlines, a Czech Airlines, az easyJet, az El Al, a KLM, a Lufthansa, a Qatar Airways, a TAP, a Tarom és a Wizz Air jelentkezett a megmérettetésre. A legtöbb beküldött tétel francia termelőktől érkezett, ám amely légitársaság saját honi piaca is jelentős bortermeléssel bír, helyi bort nevezett. Így a versenyzők között találni cseh, román, német, olasz, izraeli, portugál és magyar bort is (utóbbit a Wizz Air fedélzetén kóstolhatják meg az utazók), de a zsűri tesztelt új-zélandi, ausztrál, chilei és spanyol tételeket is.

A bírálók csapata neves borszakértőkből, szakírókból és a bort kedvelő, sokat utazó üzletemberekből állt, akik november 15-én a Vinopolis Naphegy Étterem és Borbárban egy vakteszten értékelték a borokat.

Turistaosztály, fehérbor:  1. Qatar Airways, Caliterra Sauvignon Blanc 2011, Chile, Caliterre borászat.  2. airberlin, Kaapzicht Cuvée Anna White, 2011, Dél-Afrika, Kaapzicht borászat, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc.  3. Aerosvit, Bergerec Blanc Sec, 2006, Franciaország, Chateau Thenac, Sauvignon Blanc, Semillon.

Turistaosztály, vörösbor:  1. El Al, Barkan Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, Izrael.  2. Aerosvit, Bergerac Rouge, 2004, Chateau Thenac, Franciaország, Merlot, Cabernet Sauvignon.  3. Qatar Airways, Casa Silva Cabernet Sauvignon, 2011, Chile.

Business osztály, fehérbor:  1. El Al, Upper Galilee Chardonnay 2009, Recanati, Izrael.  2. British Airways, Chablis Premier Cru Côte de Lechet 2010, Franciaország, Chardonnay.  3. Lufthansa, Petit Ministre Sauvignon Blanc, 2011, Franciaország. 3. Qatar Airways, Craggy Range Sauvignon Blanc, 2011, Új-Zéland

Business osztály,vörösbor:  1. Qatar Airways, St Emilion Grand Cru, 2006, Franciaország, Chateau Monbousquet, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc.  2. airberlin, Ladron de Guevara Vino de Autor, 2010, Spanyolország, Rioja, Tempranillo, Gracian.  3. British Airways, Wakefield "Jaraman" Shiraz, 2009, Ausztrália, Shiraz.

A legjobb fedélzeti borválaszték díja: Qatar Airways



Az ünnepélyes díjkiosztóra november 21-én, a Buddha Bar Hotel Budapestben került sor.