Vízummentességet ígér Magyarországnak Peking

2012-12-06 06:11:00 szorenyi.p

hírkép

A jövő évtől 72 órás vízummentes tartózkodást ígér Peking 45 ország, köztük Magyarország állampolgárai számára. Azok, akik egy harmadik országba beutazási engedéllyel és repülőjeggyel rendelkeznek, a pekingi nemzetközi repülőtéren kérvényezhetik a vízum nélküli tranzitot.



Az intézkedés célja a turizmus ösztönzése - közölte Csi Li-hszia a külföldiek ki- és belépéséért felelős ellenőrzési szerv helyettes igazgatója. A főváros ezzel összefüggésben több - két-háromnapos - turisztikai szolgáltatást kínál majd és bővíti a vámmentes üzletek számát is a repülőtéren.

A külföldi látogatók a 72 órás időszakban nem hagyhatják el a fővárost, további útjukat is csak Pekingből folytathatják. Az érintetteknek 24 órán belül jelentkezniük kell a rendőrségen, de kereskedelmi szálláshelyen a szállásadó jelenti be őket.

Pekinget évente körülbelül ötmillió külföldi turista keresi fel és a hatóságok arra számítanak, hogy részben az új intézkedésnek köszönhetően a következő három évben számuk megduplázódik.

Sanghajban egyébként már érvényben van egy 32 ország állampolgáraira érvényes hasonló - 48 órás - vízummentességi lehetőség, s hírek szerint a kelet-kínai metropolisz is tervezi ennek 72 órásra történő kibővítését.

Az eddigi tapasztalatok szerint a külföldi utazók átlagosan három napot, négy éjszakát töltenek Pekingben, s nagyjából ezer dollárt, vagyis kétszer annyit költenek, mint a hazai turisták.

A térségben Tokió és Szöul a két nagy nemzetközi tranzitközpont, de a szakemberek arra számítanak, hogy Peking is hamarosan felzárkózik melléjük. Értesülések szerint több külföldi légitársaság készül pekingi megállással növelni csatlakozó járatainak számát.