Szlovákiában is megkezdődött a síidény

2012-12-10 13:32:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában a második decemberi szombaton a kedvező időjárási körülmények köszönhetően tizenkét síterep kezdte meg a szezont. Az új idény első szlovákiai síelésére több ezren érkeztek, a hazai vendégek mellett sokan jöttek Lengyelországból és Csehországból is. Az első igazi téli hétvégén még csak néhány pálya és lift üzemelt, de több helyen kedvezményes áron vagy akár ingyenesen is lehetett síelni.



A Magas- és Alacsony-Tátra síterepeit üzemeltető TMR vállalat tajékoztatása szerint szombaton a legtöbben az Alacsony Tátrában lévő Chopokra mentek, itt az északi és a déli oldal is üzemelt, közel 1500 bérletet adtak el az első napon.

 

A Magas Tátrában egy-két pályával Csorba-tó (Štrbské Pleso) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica) is megkezdte a szezont. Az előbbi helyen ötszázan, míg Tátralomnicon csaknem hatszázan síeltek szombaton. A jövő héten folytatódik a hideg, folytathatják a hóágyúzást és újabb pályákat nyitnak meg. A Tatry Mountain Resorts cég az utóbbi hónapokban hatalmas fejlesztéseket valósított meg mindkét hegységben. Az Alacsony Tátrában sikerült befejezni a 24 személy szállítására képes Funitel felvonót, mely lehetővé tette a Chopok északi és déli oldalának összekötését. Ezzel összesen 36 kilométer lesiklópálya áll a síelők rendelkezésére, a felvonók óránkénti szállítási kapacitása 25 ezer személyre nőtt. A pályák több mint 80 százaléka mellett hóágyúk vannak, tehát szükség esetén műhóval lehet borítani a lejtőket. A síelési idény a magasabban fekvő helyeken április végéig tart.