Japán: Az asszonynak otthon a helye

2012-12-16 09:02:00 szorenyi.p

hírkép

A japánok több mint fele szerint a házas nőknek munkavállalás helyett otthon kell maradniuk és a háztartás vezetésével kell foglalkozniuk, ezt mutatta ki egy kormányzati felmérés.



A Jiji Press hírügynökség által ismertetett, a nemek közti egyenlőséget kutató felmérés alapján a szigetország lakóinak 51,6 százaléka támogatja a hagyományos családmodellt, míg 45,1 százalékuk utasítja el azt.

Az előző, három évvel ezelőtt készített hasonló felméréshez képest 10,3 százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint a nőknek otthon van a helyük.

A nemek közti egyenlőséggel foglalkozó kormányzati adatgyűjtés kezdete, 1992 óta először fordult elő Japánban, hogy nőtt a hagyományos modellt támogatók aránya. 1997 óta a mostani volt az első olyan kutatási eredmény, amely szerint többségben voltak azok, akik szerint a házas nőknek munka helyett a háztartás vezetésével kell foglalkozniuk.

A kormány szerint az adatok azzal magyarázhatók, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci és családtámogatási helyzet fényében a nőknek gondot okoz, hogy a gyermeknevelés mellett dolgozzanak.