Nobel-díjasok térnek vissza Szegedre

2013-03-22 11:56:00 superadmin

hírkép

Nobel-díjas kutatók is részt vesznek és aktívan közreműködnek a Szegedi Tudományegyetemen megrendezendő Országos Tudományos Diákköri Konferencia orvos és egészségtudományi szekciójának döntőjén – jelentették be a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának vezetői a Rektori Hivatal dísztermében szervezett sajtótájékoztatón. Bert Sakmann és Aaron Ciechanover részt vesz egy kerekasztal-beszélgetésen és szakmai előadást is tartanak.



Idén is magas lesz az egy négyzetméterre jutó intelligenciahányados Szegeden: március 25. és április 6. között 1600 ifjú tudós érkezik a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert városába. „Hungarikum az OTDK. Nagy értéke az, hogy egyfajta seregszemle a tudományos utánpótlás számára, hiszen ezeken a konferenciákon vezet az út a későbbi oktatói-kutatói karrierhez. Megtiszteltetés a Tisza-parti universitas számára, hogy minden negyedik tudós-jelölt az itteni OTDK-szekciókban mutatja be eddigi kutatómunkája eredményét és mindkét Nobel-díjas kutató tart szakmai előadást a XXXI. OTDK résztvevői számára” – közölte Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Az OTDK döntők eseményei közül kiemelkedik április 2-a, amikor a szervezők a „Tudomány jövője, a jövő tudósai” című kerekasztal-beszélgetésen egy asztalhoz ültetik a Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókat egyetemista és középiskolás fiatalokkal, a kutatásfejlesztésben érdekelt meghatározó piaci szereplőkkel és Szegedi Tudományegyetem vezetőivel. A nyilvános fórum résztvevői olyan kérdésekre keresik a választ hogy: Mit tesz, tehet azért egy ország, hogy tudóspalántáiból Nobel-díjas kutatók lehessenek? Hogyan találkoznak a tudományterületek a kutatómunkában, egy Nobel-díjas életművében? Milyen a tudomány és kutatás kapcsolata az oktatással?

Folytatódik tehát a hagyomány. A tavalyi Szent-Györgyi konferencia után, idén is a tudomány elit képviselőinek részvételével szerveznek tudományos találkozót Szegeden. A neves kutatók visszatérése annak is köszönhető, hogy a tavalyi esemény szervezői az Egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának vezetői közül néhányan megalapították a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt. Az Alapítvány célja, hogy minden évben Szegedre hozhassák a tudományos elit képviselőit, a fiatalok számára vonzóvá tegyék a kutatói pályát. Hosszú távon pedig – Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kunó nyomdokain haladva – újabb Nobel-díjas kutatót adhassanak Szegednek és hazánknak.