A jó állás titkai

2013-05-07 15:50:00 V.J.

hírkép

A 21-35 éves korosztály népbetegsége a kapunyitási pánik. Nem más ez, mint félelem a bizonytalan jövőtől. Ennek a generációnak az életében továbbra is a család a biztos pont, ahonnan nagyon nehéz az elrugaszkodás a nagybetűs ÉLET-be.



A főiskola, egyetem után nagyon sokan nem alapítanak gyorsan családot, nem akarnak elköteleződni, húzódoznak a felelősségvállalástól. Nehézséget jelent számukra az otthonról való elszakadás és az önálló egzisztencia kialakítása. Ennek egyik jele a depresszió, a szorongás, a másik pedig a bezárkózás és a kapcsolatok hiánya. Egyedül pedig még nehezebben megy az elrugaszkodás. Sokszor a média és a környezetük folyamatosan azt sugallja, hogy ha nincsenek állandóan a csúcson, semmit nem érsz. Ráadásul túl sok ember verseng a jó pozíciókért. Mások állandóan halogatják a döntést és félnek kilépni a zűrzavarosnak látszó életbe.

Május 7-én és 8-án az életkezdési pánikhelyzet feloldásának segítéséért rendezték meg az ELTE BTK Trefort kertben és a Gólyavárban a Kapuzárási Pánik konferenciát és állásbörzét. Az OTP Bank által is támogatott rendezvény alatt sok diplomás fiatal kaphatott fogódzót a két nap előadásaiból. Több, mint 25 témakörben profi szakemberek, cégvezetők, és 20 vállalat nyújt segítséget az álláskeresésben.

A programok sorában a professzionális önéletrajz alapelemeitől, az állásinterjúkon való viselkedésen át, az idegennyelv-ismeret fontosságáig járták körül a témát az érdeklődők szakemberek segítségével. Már az első napon sokan böngészték a kiállítók által bemutatott ajánlatokat. Itt voltak a vezető online állásközvetítő oldalak, akit a média világa érdekelt azt várta a TV2 Akadémia speciális képzési kínálata. Vállalkozzunk vagy állást keressünk? Itthon maradjunk vagy vágjunk neki a nagyvilágnak? Megannyi izgalmas kérdés, melyek miatt nem alszik jól egy egyetemista vagy egy pályakezdő diplomás.

A kedd délután, a rendezvény egyik főtámogatója, az OTP Fáy András Alapítvány és a mileszel.hu portál részéről B. Kabay Erzsébet a karrierépítésben fontos tanácsokkal állt pódiumra. Az önismeret fontosságára, hiszen a sikeres karrierépítés alapfeltétele, hogy tisztában legyünk saját emberi kvalitásainkkal. Ebben, és sok más gyakorlati kérdésben is különleges segítséget ad a mileszel.hu.

Az alapítvány és a legnagyobb hazai lakossági bank standján a felelős pénzügyi gondolkodáshoz adtak gyakorlati tanácsokat. A bankkártyák előnyeitől, a hitelfelvétel titkaiig sok mindent megtudhattak az érdeklődők. Lehetett váltani nemzetközi diákigazolványt, de a vállalkozó kedvű játékosok, akár nyerhettek is egyet a szerencsekerék megforgatásával.

Persze a sikeres élethez a szerencsén kívül nagyon sok tudatosságra és kitartásra is szükség lehet.