Aki 168 országban járt már

2013-05-30 10:27:00 szorenyi.p

hírkép

Kiss Róbert Richárdnak már 16 évesen jelentek meg írásai, majd az első induló nagy kereskedelmi rádióba, a Danubiusba is bekerült. A világ 168 országában járt, és dolgozott, azaz riporterkedett.  2010-ben Prima Primissima díjat kapott. Amúgy nyelvész és a szociolingvisztika, azaz a nyelv és a társadalom kapcsolata a szakterülete. Életéről és céljairól mesélt a Juventus Rádióban.

 



Mindig olyan célokat tűzök ki magam elé, amelyek megvalósíthatók, de azért kihívást jelentenek - mondta Kiss Róbert Richard a Juventus Rádióban, mint a Budapesti arcok műsor vendége.

Az adásban számtalan sztorit mesélt el, például a kambodzsait, amelynek lényege, hogy miképpen lehet rögtönözni. Ott ugyanis van egy rendelet, amely szerint ha valaki megérkezik egy városba, akkor onnan nem szabad 24 órán belül tovább utazni. Ilyenkor rögtönözni kell, megértetni magadat a helybéliekkel, szállást szerezni, átbookolni a repjegyet. Nos mindez arra volt példa, hogy bár érdemes pontosan megtervezni egy utat, de rugalmasan kell reagálni a helyi viszonyokra. A ragaszkodás a tervhez a riport halála volna- mondta Richard.

Az újságíró él és hal a nyelvészetért, ebből doktori címe is van. Nem elvont dolgok érdeklik, hiszen könyvet írt a magyar köszönésekről. Meglátása szerint a magyarban van a legtöbb köszöntési forma, mert a nyelvünk egy befogadó nyelv. Mit is mondhatnánk ezek után? Csá, és érdemes meghallgatni a teljes interjút a Juventus Rádió hangarchívumából.