Hurghada vagy Sharm el Sheik?

2013-06-17 07:06:00 superadmin

hírkép

Sharm el Sheikh tengeri élővilága szebb, a tengerpart itt sokkal korallosabb, a legtöbb szálloda partján pedig stégen lehet besétálni a mély vízbe. Ugyanakkor a Hurghadai részen is vannak csak korallos területek, még ha kicsivel kevesebb színes hal is úszkál, de van olyan homokos része, ahol a korallszigetek körül sétálhatunk, úszkálhatunk és a kezdőknek ez bőven elég.



Gyerekes családoknak pedig ideális, hogy nincs hullám, homokos, átlátszó a víz, és színes halak is vannak. Sharm el Sheik, a Sínai félszigeten fekvő település modernebb, színvonalasabb, szívélyesebben várja a turistákat, és több modern bár is található. Hurghada egyes részein ugyanis már belefáradtak a tömegbe. Bár rendben teszik a dolgukat, de az a pici plusz hiányzik. Sharm el Sheikh egy épített turistaparadicsom, helyi lakosok nem nagyon vannak, míg Hurghada régen is egy halászfalu volt. Maga a város egyébként nem nagy szám. A szállodákból shuttle buszokkal be lehet jutni a városközpontba, aminek a központja a főutca, a Sheraton Road, tele árusokkal.

Az legalább le van betonozva, míg a keresztutcák általában kavicsosak, homokosak.

Sok helyen írják, hogy mindenképpen érdemes ide egyszer délután ellátogatni. Azért ne essünk túlzásba. Ha valaki bemegy, arra számítson, hogy töménytelen mennyiségű gagyi árust láthat, méterenként szólítgatják meg az embert az arab árusok, a taxisok 2 percenként dudálnak, hogy elvigyenek-e. Hurghada új látványossága a vadonatúj, elkerített kikötő, a Hurghada Marina. Ez tényleg európai színvonalú, kávézókkal, éttermekkel, csak még kevés az élet itt, hiába vannak szép, nagy jachtok.

Ráadásul a főutcáról egy izgalmas, építkezések mentén vezető rövid gyalogúttal lehet csak megközelíteni.


A vadonatúj öböllel párhhuzamos utcában sétálva igazán kalandos élményben lehet részünk.

Betegségek ellen hogyan védekezzünk?

Pálinka, pálinka, pálinka. Fejenként egy hétre kb. 1 liter. Nem vicc! 18 éves kor felett ez a leghatásosabb gyógymód, amit minimum minden étkezés után inni kell. A legbiztosabb étkezések előtt-után, és akkor szinte 80 % az esély, hogy nem kapjuk el a hányással, hasmenéssel, görcsökkel járó helyi vírust. Merthogy a vírus a helyi vízben benne van. Ez az egyetlen veszély, ami a turistákat fenyegeti az egyiptomi nyaralás alatt. Megelőzésre csak a pálinka jó. A fiatalabbakkal tehát emiatt gond lehet, de nem kell kétségbe esni. Rengeteg kisgyerekes család nyaral évről évre és mindenki nagyon jó élményekkel tér haza. A megelőzés mellett természetesen az étkezésre is nagyon oda kell figyelni. Ne együnk össze-vissza mindenféle salátát, szószokat, még ha csábítóan néznek is ki. Pálinka mellett, helyett még jó megoldás lehet itthonról vinni gyomorfertőtlenítő tablettákat. Ha mégis beüt a baj, a helyi gyógyszertárban meg lehet venni a csodaszert, az Antinal gyógyszert, ami tulajdonképpen nem gyógyszer, hanem fertőtlenítő szer. Ez kb. 5 helyi fontba kerül (150 Ft), és recept nélkül kapható minden patikában.

Ha nincs a szálloda közelében, csak a hotelben gyógyszertár, vigyázzunk! A szálloda orvosa ugyanis arab szokáshoz híven bőven elkérhet akár 15 eurót is a gyógyszerért! Főleg, ha angolul nem tudó idősebb turisták mennek hozzá kétségbeesve. Sajnos ilyen a helyi mentalitás. Ha mégis megpróbálna több eurót elkérni tőlünk, üvöltözzünk mérges arccal és rendes áron oda fogja adni nekünk. Az Antinálból a baj beütésekor egyből 2 szemet kell bevenni, majd naponta 2-t, reggel, este. Teljesen kifertőtleníti a gyomrot és kiürül a szervezetből. Megelőzésre nem használható, mert minden baktériumot elpusztít, tehát a jótékony bélflórát is tönkreteszi. Csak akkor kell szedni, ha megtörtént a baj.