Dögszag árad a panelek padlástereiből

2013-09-01 10:58:00 szorenyi.p

hírkép

Tömeges madárpusztulásról érkeznek hírek a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkból – az állatorvosok értetlenül szemlélik a jelenséget. Döglött galambok tetemei borítják a járdákat, parkokat, sőt a játszótereket is – panaszolják a dnyipropetrovszki lakosok. Elmondásuk szerint a panelházak felső emeletein lehetetlen kibírni a madarak kedvenc fészkelőhelyéül szolgáló padlásterekből áradó tömény dögszagot.



A helyi egyetem zoológiai tanszékének docense megerősítette a madarak tömeges pusztulását. Elmondta, hogy a galambok boncolásakor a belső szervek vérzését állapították meg. Véleménye szerint az elhullást valamilyen vírusfertőzés okozhatja, melyet csak speciális laboratóriumi vizsgálatok révén lehet majd konkretizálni.

Addig is Alekszandr Ponomarenko azt tanácsolja, hogy a járókelők kerüljék el a betegnek látszó madarakat, ne próbálják őket befogni, és otthoni körülmények között gyógyítgatni: a beteg madarak az eddig ismeretlen víruson kívül más, az emberre is veszélyes kórokozókat, parazitákat is hordozhatnak – mondta a szakértő.

(Palkó István)