Különleges világbajnoka van Magyarországnak

2013-09-19 20:57:00 szorenyi.p

hírkép

Sastin Marianna Magyarország első világbajnoki címét szerezte meg női birkózásban csütörtökön a Papp László Sportarénában zajló vb-n azzal, hogy az 59 kilogrammosok döntőjében technikai tussal legyőzte a bolgár Tajbe Husszeint.



A 2005-ben Budapesten 59, 2011-ben Isztambulban 63 kilóban vb-második Sastin a finálé első három perce után 2-0-ra vezetett, majd ellenfele alig több mint fél perccel a mérkőzés vége előtt egyenlített. A Vasas birkózója azonban ezután kétszer eldobta Husszeint, és a második dobása technikai tusgyőzelmet jelentett.

A 2005-ben Budapesten 59, 2011-ben Isztambulban 63 kilóban vb-második Sastin a délutáni előcsatározások során összesen hat percet birkózott, ám sem ő, sem férje, egyben a csapat vezetőedzője, Wöller Ákos nem számított rövid meccsre a bolgár versenyző ellen.

A több mint ezerfős közönség már a bevonulásnál elképesztő hangerővel fogadta a Vasas sportolóját, a meccs alatt pedig végig biztatta őt. A találkozó első három percében többnyire Sastin kereste, Husszein pedig bontotta a fogásokat, aztán két perc elteltével, amikor már úgy tűnt, a mérkőzésvezető inteni fogja a többször figyelmeztetett bolgárt, a magyar egy nagyon szép akció végén riválisa mögé került. A 2-0-s vezetést Sastin biztosan tartotta, nem csupán a szünetig, hanem egészen a meccs utolsó percéig. Husszein ekkor már tudta, az addig mutatottnál több kell, hogy eredményes legyen, s ellenfele pillanatnyi kihagyását szépen kihasználva földre vitte Sastint (2-2), sőt úgy tűnt, akár tusveszélyben is lehet a magyar birkózó, ám ekkorra már a szőnyegen kívülre kerültek.

A közönség egy pillanatra ijedten elhallgatott, majd elemi erővel buzdította tovább Sastint, aki nemhogy nem esett kétségbe, hanem egyből lábra támadott, s iszonyatos erővel dobta szőnyegen kívülre Husszeint. Ezért három pont járt neki, néhány másodperccel később pedig újabb három, miután felkapta a bolgár lábát, s ismét eldobta őt (8-2). A második nagy értékű dobás egyben a meccs végét is jelentette, méghozzá technikai tussal. A világbajnok Sastin azonnal a sarokhoz rohant, s Wöller Ákos nyakába ugrott, majd a szőnyegen boldogan köszönte meg a biztatást, s végül fogadta elsőként Hegedűs Csabának, a magyar szövetség elnökének gratulációját.

"Nem ijedtem meg a bolgár egyenlítésénél, mert ma az a nap volt, amikor 5:58 percnél is képes voltam akciót indítani, ráadásul érződött a riválison, hogy kezd fáradni. Ettől függetlenül sajnálom, hogy sikerült a kétpontos akciója, különben úgy zártam volna ezt a vb-t, hogy senki nem csinált rajtam pontot. Egész nap kiválóan ment a birkózás, úgy készültem, hogy bárki szembe jöhet" - mondta Sastin, és köszönetet mondott a közönségnek is a buzdításért.

"Mariann olyan versenyző, aki az utolsó pillanatig hajt, ezt most is megmutatta. Ez a siker már nagyon kijárt neki, végre neki jött össze minden ahhoz, hogy világbajnok legyen" - összegezte felesége teljesítményét Wöller Ákos.



Sastin Marianna végül 8-2-re győzött a döntőben.