A víz alatt jött az alkohol

2013-10-31 07:40:00 szorenyi.p

hírkép

Gyanús csővezetéket találtak az ukrán határőrség búvárai a Dnyeszter folyó Moldáviával közös határszakaszán, amely nagy valószínűséggel alkoholcsempészésre szolgált.



A közel negyedkilométeres PVC-cső ukrajnai vége egy határ menti falucska közelében került napvilágra. Az elvégzett vizsgálatok szerint egy ideje már etilalkohol illegális szállítására alkalmazták.

A határfolyóként szolgáló Dnyeszter már jó ideje kedvenc terepe a cigaretta- és az alkoholcsempészeknek. Az elmúlt két évben már négy hasonló vezetéket számoltak fel a határőrizeti szervek. Az ukrajnai behozatali kedv azonban nem látszik lankadni, kivált hogy egy liter tiszta szesz Moldáviában egy dollárba, míg az ukrán oldalon két zöldhasúba kerül

A Vinnyica megyei vámhatóság nagy erőkkel keresi a csempészeket, mivel joggal feltételezik, hogy a jogtalan alkoholimportot egy jól szervezett társaság bonyolítja, mely aztán a kellő eljárást követően patinás márkájú vodkaként értékesíti az így nyert pacsulit, jelentős összegű jövedéki adótól szabadítva meg ezzel az államkincstárt. A nyomozás azonban - jó ukrán szokás szerint – ezúttal is vontatottan halad, így a fináncoknak eleddig csupán a 25 milliméter átmérőjű vezetéket sikerült maradéktalanul felgöngyölíteniük.

(Palkó István)