Bevezetik az ingyenélőadót

2013-12-09 07:03:00 szorenyi.p

hírkép

A belarusz kormány éves adó kivetését tervezi azon állampolgáraira, akik sehol nem dolgoznak, viszont aktívan kiveszik a részüket a szociális juttatásokból.



A fehérorosz kormánytagok részéről gyakorlatilag elfogadottnak tekinthető a foglalkozás nélküliek megadóztatásának terve, így az érintett tárcák vezetői most már csak a kivetendő adó összegén vitáznak – tudatta a sajtóval Szvetlana Kretova pénzügyminiszter.

A legvalószínűbb, hogy mindazokat, akik nem rendelkeznek hivatalosan jegyzett munkahellyel és az ebből fakadó jövedelemmel, ám ugyanúgy igénybe veszik az állam által biztosított ingyenes szociális szolgáltatásokat, évi 62 ezer forintnak megfelelő összegű adó befizetésére kötelezik. A sajtó által ingyenélőadónak becézett illeték behajtásának mikéntje egyelőre nincs kitalálva, ennek kidolgozásával a szakhatóságokat bízták meg.

Fehéroroszországban a hivatalosan jegyzett munkanélküliek aránya nem éri el a 2 százalékot. A havi átlagkereset – pl. egy tanítói fizetés – 5,5 millió rubel, azaz 35 ezer forint körüli. Az országban jelenleg is érvényben van a közveszélyes munkakerülés fogalma. A fekete- vagy szürkegazdaságban tevékenykedő, s így kimutatható, adózott jövedelemmel nem rendelkező állampolgárokat ingyenélőkként kezeli az Alekszandr Lukasenko által vezette diktatúra.

(Palkó István)