Aki feltalálta a dekoltázst

2013-12-11 13:53:00 superadmin

hírkép

Ha számbavesszük a világtörténelem legszebb nőit, Ágnes Sorelt mindenképpen meg kell említeni. A francia királyság legszebb nőjének tartották ugyanis. Még a királynak, VII. Károlynak is úgy mutatták be, hogy franciahon legszebb asszonya. Csábos mosolyú, kacér, szőkésbarna hajú lány volt, gyönyörű keblekkel megáldva.



Adottságaival 12 éves korától tisztában volt, hisz már ekkor bókoltak neki az apja udvarába látogató nemesurak. Szülei ugyanis módos földesurak voltak. Ágnes imádta, ha bámulják. Soha nem viselt fátylat, és a vállait sem mindig takarta. Olyan ruhákat terveztetett magának, melyeket a szabók felülről mélyen kivágtak. Lényegében ő találta fel a dekoltázst. A kortárs asszonyok közül sokan szégyentelennek, erkölcstelennek tartották.

Nem csupán a mélyen kivágott ruháiról, hanem remek frizuráiról is híres volt. Gyönyörűen felrakatta a haját. Kihívó ruhákat viselt. Télen szeretett hermelinprémet, nyestprémet viselni. Az ünnepekkor a hermelinpalást mellett hosszú, hat-nyolcméteres uszályt is viselt, hogy még előkelőbb és érdekesebb legyen kinézete.

Imádta a drágaköveket. Gyűjtötte az ékszereket. Annyira szeretett vásárolni, hogy a kelmekereskedőkkel naponta találkozott. Persze ezt már csak akkor tehette meg, amikor maga a király adott neki elegendő pénzt, a kincstárból.

Ami nagy szó volt, hisz ebben az időben Franciaország uralkodója folyamatosan háborúzott. Az angolokkal is, a trónkövetelőkkel is, a határok is bizonytalanok voltak. A háborúhoz pedig pénz kell. Mégis maradt elég Ágnesnek, mert kikövetelte magának. Hol kedvesen, hol határozottan, hol csábító erejét használva...

A történelem többi híres asszonyairól bővebben olvashatnak A világtörténelem legszebb női című kiadványban, amely most karácsonyik 30% kedvezménnyel megvásárolható.