Durvább lesz a globális felmelegedés

2014-01-09 11:58:00 V.J.

hírkép

Katasztrofális éghajlatváltozást jósol egy tanulmány 2100-ra. A kevesebb felhő miatt az eddig gondoltnál is nagyobb erejű lehet a globális felmelegedés. Az évszázad végére 4 fokkal is megemelkedhet az átlaghőmérséklet.



.Egy új modell szerint 2100-re 4 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete, ami kétszer akkora, mint amit eddig veszélyesnek gondoltak - írt egy frissen megjelent tanulmányról a Guardian.

A felhőzet adatait nagyobb súllyal figyelembe véve a globális felmelegedés nagyobb erejű lesz, mint eddig várták  A modell abban tér el leginkább az eddigiektől, hogy a felhőzet változásának a dinamikáját is figyelembe veszik. A kutatás szerint a melegedő Földön egyre kevesebb lesz a felhő, ami azért gond, mert a felhőzet a napsugarak jelentős részét visszaveri az űrbe. A kevesebb felhő így nagyobb besugárzással jár, ami még jobban melegíti a bolygó felszínét.

"A 4 Celsius-fok inkább katasztrófa, mint egyszerű veszély" - mondta a kutatást vezető Steven Sherwood professzor a Guardiannek. Elmondása szerint ez nagyon nehézzé, vagy akár lehetetlenné is tenné az élet fennmaradását a trópusokon, továbbá biztosan elolvasztaná Grönland jégtakaróját és az Antarktisz jegének egy részét, ami pedig a vízszint több méteres emelkedésével járna.