Amikor a főpap ismeretlen nővel szexel

2014-01-11 07:58:00 szorenyi.p

hírkép

Szexbotrányba keveredett, ezért távozni kényszerült hivatalából Kirgizisztán muzulmánjainak vallási vezetője. Rahmatulla Egemberdijev az ulémák tanácsának rendkívüli ülésén jelentette be lemondását.



A kirgiz főmufti azt követően döntött így, hogy egy internetre felkerült videón félreérthetetlen helyzetben látható egy ismeretlen hölggyel. A vallási vezető kezdetben azzal védekezett, hogy a rejtett kamerás felvételen szereplő nő a második felesége, akivel az iszlám hagyományoknak megfelelően egybekelt.

Később belátta, hogy vétett az ország hivatalos törvényei ellen, így kénytelen volt lemondani a főmuftiságról, bár hangsúlyozta, hogy csupán a ránehezedő politikai nyomásnak engedett

A közép-ázsiai szovjet utódállamban ugyan a lakosság 75 százaléka mohamedán, így az iszlám lényegében államvallásnak tekinthető, az országban viszont a világi törvények a mérvadóak, melyek szerint a többnejűség tilos, sőt büntetendő cselekménynek számít.

A kirgiz Azattyk Rádió a vallási vezető lemondásával kapcsolatban rámutatott, hogy az elmúlt négy esztendőben már öt főmuftinak kellett visszavonulnia. Egemberdijev elődje azért volt kénytelen távozni hivatalából, mert korrupciós botrányba keveredett.

(Palkó István)