Új helyszínek idén a Tavaszi Fesztiválon

2014-02-18 14:34:00 V.J.

hírkép

Kétszer annyi helyszínen kétszer annyi programot kínál az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál. Új helyszínek, világhírű magyar és külföldi előadók, utcai performanszok várják a kultúra és a tavasz hazai és külföldi szerelmeseit.



2014-ben igazi program-kavalkád várja az érdeklődőket: komoly- és kortárs zene, opera, jazz, pop, világzene, tánc, újcirkusz, színház és kiállítások, de még a divat és a sport is része a kínálatnak – derült ki a rendezvény mai sajtótájékoztatóján.

Hogy mekkora jelentősége van az idén már 34. alkalommal zajló fesztiválnak azt az sem bizonyítja jobban, mint amikor Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tavalyi költségvetés kétszereséről szólt a programok kapcsán. Tarlós István főpolgármester utalt a kiváló együttműködésre a szervező intézmények között, Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese pedig a főváros turisztikai  egyik legnagyobb idegenforgalmi lehetőségeként beszélt a március 21. és április 6. közötti, közel három hét kapcsán.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál unikalitását fokozza, hogy e két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon. A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény zajlik majd a fesztivál 17 napja alatt.

A legalacsonyabb jegyár 1000 Ft, a legmagasabb 19900 Ft között változik, de jó lesz sietni a jegyvásárlással.

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál világsztár előadókat és műfaji sokszínűséget kínál – mondta Káel Csaba a MüPa vezérigazgatója. A nyitókoncerten zene és tánc különleges keverékét ígéri a Szegedi Kortárs Balett és a Pannon Filharmonikus Zenekar: Bartók Béla népszerű koncertdarabjait balettzeneként hallhatjuk viszont. A nagyzenekari hangversenyeken világhírű együttesek és karmesterlegendák állnak színpadra. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli, a műsoron Brahms, Saint-Saëns és Schönberg egy-egy műve szerepel. A BBC Filharmonikusok koncertjének karmestere Juanjo Mena, szólistája az „ütőhangszerek varázslója”, az osztrák Martin Grubinger lesz. A nemrég hetven esztendős zeneszerző, Eötvös Péter DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású, Svájcban élő hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok műsora fókuszában. Korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége, Maxim Vengerov a Lengyel Kamarazenekar kíséretében Mozart és Csajkovszkij műveit adja elő. A felújított Vigadó a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt a kamaraestek otthona lesz.

A sajtótájékoztatót stlusosan Lajkó Félix játéka és egy igazi néptánc performansz tette hangulatossá.