Egyre furcsább a lezuhant maláj repülő esete

2014-03-09 12:36:00 szorenyi.p

hírkép

Kína két mentőhajót indított útnak a Dél-kínai-tengeren abba a térségbe, amelyben a feltételezések szerint tengerbe zuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gépe, fedélzetén 154 kínai utassal. Az eltűnt utasszállító esete egyre furcsább. Szinte biztos, hogy 3 utas hamis útlevéllel szállhatott fel a gépre. Az okmányok eredeti tulajdonosai ugyanis élnek.



A kínai online média beszámolói szerint a pekingi nemzetközi repülőtéren rokonaikat, barátaikat várók törtek ki zokogásban, amikor a kora reggeli órákban hírét vették, hogy a repülőgéppel megszűnt a légi irányítók összeköttetése, szeretteiket valószínűleg baleset érte. A várakozókat szállodába szállították, ahol a légitársaság rövid tájékoztatást adott nekik az addig ismert helyzetről.

A kínai külügyminiszter szombat délelőtti sajtóértekezletén aggodalmának adott hangot a hírekkel, a gép és utasainak sorsával kapcsolatban, a tárca megtette a szükséges lépéseket. Li Ko-csiang miniszterelnök utasított a legmagasabb vészhelyzetre érvényes intézkedések megtételére, amelyeket a szállítási minisztérium a malajziai és a vietnami partnerekkel összehangolva már életbe léptetett.

Közben cáfolták, hogy a gép vészjelzéseket adott volna le. Az is világos, hogy magyar utasa nem volt a Boeingnek.

Furcsa az útlevelek és az utasok helyzete is. Az osztrák külügyminisztérium ugyanis szombaton közölte, hogy az eltűntnek hitt, 30 éves Christian Kozel jelenleg Ausztriában tartózkodik, és teljes biztonságban van. Útlevelét még 2012-ben lopták el Thaiföldön, és valaki ezzel a lopott okmánnyal szállt fel a gépre.

Szintén nem volt a gépen a 37 éves olasz Luigi Maraldi, aki az ANSA hírügynökség jelentése szerint jelenleg Thaiföldön tölti szabadságát. A férfinak szintén Thaiföldön lopták el az útlevelét, bár ezt az olasz hatóságok nem tudták megerősíteni.

Vasárnap egy harmadik rejtélyes útlevél is fejtörést okozott a maláj nyomozóknak: kiderült ugyanis, hogy a gép egyik utasának az útlevélszáma megegyezik egy olyan kínai lakosáéval, aki nem is utazott el. Ő a déli Fucsien tartományban lakik, jelenleg is ott tartózkodik, az utaslistán jegyzett úti okmányban szereplő név nem is egyezik az ő nevével. Az útlevélszám valódi tulajdonosa ráadásul azt mondta a hatóságoknak, hogy nem lopták el az útlevelét.

Amúgy a gépnek immáron 40 órája nincs nyoma. Repülési szakértők a gép technikai adottságainak ismeretében egyelőre nem találnak elfogadható magyarázatot arra, hogy miként "veszhetett el" nyomtalanul a Boeing 777-es.



A repülőgépen 239-en voltak, ebből a személyzet létszáma 12.