85 kilométeres trolibuszvonalat vesztettek el

2014-03-31 07:40:00 szorenyi.p

hírkép

A Krím Oroszországhoz csatolásával Ukrajna több rekordot is elveszített, a Fekete-tengerbe nyúló félsziget büszkélkedhet ugyanis egyebek között a világ leghosszabb trolibuszvonalával és Európa legnagyobb asztrofizikai obszervatóriumával.



A világ leghosszabb trolijárata a Szimferopol-Jalta útvonalon közlekedik. A trolibuszok 85 kilométert tesznek meg az 1961 júniusában átadott vonalon.

Ugyancsak a félszigeten járnak a világ legrégebben üzemelő trolibuszai, a fenntartó Krímtrolibusz vállalatot 2010-ben be is jegyezték a Guinness-rekordok könyvbe. A legtöbb buszt a Skoda cég gyártotta még a hetvenes években, és 2010-ben a járműparkban levő 287 troli átlagéletkora 25,7 év volt, miközben a gyártó eredetileg maximum 14 éves élettartamot jelölt meg .

Európa leghatalmasabb asztrofizikai obszervatóriuma a Bahcsiszeráji járásban, Naucsnij település mellett található. Az első teleszkópot 1949-ben állították fel az állomáson, amelynek kutatói azóta több mint 850 aszteriodát fedeztek fel.

A Krímben épült fel és üzemel a világ leghatalmasabb naperőműve. Az Activ Solar osztrák vállalat 2011 végén fejezte be a 105,56 megawatt összteljesítményű, napenergiával működő erőművet Kljucsi falu közelében, lekörözve a korábbi rekordert, a kanadai Sarnia naperőműtelepet (97,5 megawatt).

A félszigeten működik a világ egyetlen falusi villamosa, amely egyben a világ legrövidebb ilyen vonala. A mindössze 1480 méter hosszú vonalat 26 évvel ezelőtt fektették le a Jevpatorija üdülőváros közeli Molocsne településen. A villamost egy helyi panzió megrendelésére, az ott üdülők szállítására létesítették, de bárki használhatja, így teljes értékű tömegközlekedési eszköz.

Ugyancsak a Krím dicsekedhet Európa leghosszabb, ívelt (nem egyenes) hídjával, a Hurzuf híddal.

A Krímben van Európa leghosszabb földgátja is, a "szimferopoli tengernek" is nevezett hatalmas víztározónál - olvasható a Szobityija Kríma című újság összeállításában.