Nem szavazunk, strandolunk

2014-05-22 14:20:00 V.J.

hírkép

A jó idő fontosabb a magyaroknak, mint az uniós választások, legalábbis ez látszik a szállásfoglalási statisztikákból: május 25-én kétszer annyian utaznak el, mint az országgyűlési választások idején. Az előfoglalási adatok alapján július végén várható a legnagyobb roham a vízparti üdülőhelyeken.



A 2014-es európai parlamenti választásokat május 25-én, vasárnap tartják – ez hazánkban az első igazi nyárias hétvégével esik egybe, ami a Szallas.hu statisztikái alapján jelentősen csökkentheti a leadott szavazatok számát. „Az elő- és utószezonban a tapasztalataink szerint mindig jelentős hatással van az utazási kedvre az időjárás. Május utolsó hétvégéjére meleg, nyári idő várható, így nem meglepő, hogy sokan kelnek útra. Úgy tűnik, hogy az európai parlamenti választások csak keveseket tartanak vissza” – mondta Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A magyar szállásfoglalási oldal statisztikái szerint 2014. április 6-ához, vagyis az országgyűlési választások időpontjához képest május 25-én kétszer annyian utaznak el – ebben azonban a szezonális ingadozásnak is szerepe van. „Érdekes ugyanakkor, hogy az idei uniós választások időpontjára szóló szállásfoglalások száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva is duplájára növekedett. Tavaly május második felében a korábbi hetekhez képest csökkent a hőmérséklet, ez ugyanúgy kihatott az utazási kedvre, mint a most várható jó idő” – magyarázta az adatokat Dorcsinecz József. A szakember hozzátette, hogy a foglalási adatok szerint az európai parlamenti választások ugyanakkor nem befolyásolják számottevő mértékben az utazási kedvet.