Mátyás király menő

2014-07-31 12:16:00 V.J.

hírkép

A Nemzeti Örökség Intézete megbízásából 2014 tavaszán közvélemény-kutatás készült a 18 és 30 év közötti magyar fiatalok hazájukról alkotott történelemképével és a nemzeti örökséghez/emlékezethez fűződő viszonyával kapcsolatban. Az eredmények meglepőek.



Az intézet arra volt kíváncsi, hogyan viszonyul a magyarországi fiatal felnőtt lakosság a történelemhez, milyen képet alkot róla, mit tart fontosnak a történelemoktatásban, mit gondol a nemzeti, kulturális örökség ápolásáról.

A reprezentatív kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok háromnegyede érdeklődik a magyar történelem iránt és fontosnak tartja annak ismeretét. Történelmünket leginkább negatív jelzőkkel illették, mint például: „viharos”. A pozitív jelzők között többször említették a „hazaszeretetet” és a „hazafiasságot”. A felmérésből az is kiderült, hogy Hunyadi Mátyás a legnépszerűbb történelmi személy (42% említette). A legnépszerűtlenebb személynek Rákosi Mátyást tartják.

A nemzeti ünnepekkel kapcsolatban pontatlan ismereteik vannak. A megkérdezettek fele nemzeti ünnepként említette május 1-jét. A történelemoktatással a fiatalok nagy többsége elégedett, azonban a budapestiek és a felsőfokú végzettségűek.kevésbé. A kutatásból készült összefoglaló elérhető a www.nori.gov.hu oldalon.