Színészek, akikre nem gondolt volna

2014-09-29 17:21:00 szorenyi.p

hírkép

Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tíz művész döntött arról, hogy a szeptember 12-én elhunyt Sztankay István és a szeptember 13-án elhunyt Avar István helyére ők kerülnek a testületbe.



A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Cserhalmi György Budapesten született 1948. február 17-én, operaénekes édesanyja révén már kisgyerekként a művészetek közelébe került.

Megkapta a Balázs Béla-díjat, az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, és több alkalommal is elnyerte a magyar filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját (legutóbb 2005-ben A temetetlen halott és A fény ösvényei című filmekért). 2003-ban az Európai Unió filmes életműdíjával tüntették ki. 2005-ben Prima Díjat kapott, 2011-ben ő volt a Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke, 2012-ben pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó díszvendége. Tavaly neki ítélték a makói önkormányzat Páger Antal Színészdíját, idén pedig megkapta a Gábor Miklós-díjat a székesfehérvári Vörösmarty Színház Lear király című előadásának címszerepében nyújtott alakításáért.

Bitskey Tibor 1929. szeptember 20-án Rákoskeresztúron született. A fasori evangélikus gimnáziumba járt, és a mérnöki pályára készült. Már gyermekkorában kiválóan mondott verseket, iskolái során mindig ő volt az ünnepi szavaló.

A közönség szeretetét ma is élvező művészt kétszer ismerték el Jászai Mari-díjjal (1958, 1962), a Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg. 2007-ben a XVII. kerület választotta díszpolgárává. 2012-ben Bessenyei Ferenc művészeti díjjal tüntették ki, s ugyanabban az évben a II. kerület díszpolgára lett. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta meg. Két házasságából három gyermeke született. Nemrég ünnepelte 85. születésnapját.