Pazar festmények a Várkert Bazárban

2015-02-13 16:45:00 V.J.

hírkép

Születésének 150. évfordulója alkalmából a Várkert Bazár Testőr Palotájában rendezett emlékkiállítás tisztelgés Csók István festői nagysága előtt. Ma a sajtó képviselőinek Gärtner Petra művészettörténész a kiállítás kurátora mutatta be a világszínvonalú tárlatot.

 



A most bemutatott 70 alkotás csupán egy szelete a művész nyolc évtizedes, hatalmas életművének

A válogatás öt nagyobb tematikus egység köré szerveződik, műtermi zsánerekre és azon belül aktokra, népies életképekre és csendéletekre, keleti tárgyakat megjelenítő művekre, az eszményi otthon bemutatására, idillikus tájábrázolásokra: pompás kerteket, valamint a Balatont és az Adriai-tengert megörökítő festményekre.

Kevésbé ismert művészettörténeti adat, hogy Csók István a kor divatjának megfelelően szívesen vette körül magát keleti és néprajzi tárgyakkal. E gyűjteményből oly módon láthatunk kiállítási tárgyakat, hogy a róluk készült festményekkel összehozva egymás mellett láthatjuk őket.

Láthatjuk Csók néhány személyes tárgyát és bútorát, valamint a művész életéből számos archív fotót és dokumentumot is. Olyan alkotások is megtekinthetők a kiállításon, melyek évtizedekig rejtve voltak köz- és magángyűjteményekben, mint példáúl a lányát ábrázoló Züzü a tükör előtt és a II. világháború során eltűnt vázlat a Báthori Erzsébet című festményhez.

A kiállítás címében is utal rá, hogy Csók István a derűs élet festője volt , melyek szinte sugároznak a pompás vásznakról. A pompás tárlat február 14-től látogatható. Egy kötelező program, minden művészetet szerető embernek.