Melyik a leggyilkosabb állat a világon?

2015-05-08 01:51:00 Kovacs R.

hírkép

Ha megkérdezné valaki, hogy Ön szerint melyik a legveszélyesebb állat a Földön, mit felelne? A cápa? A kígyó? Vagy, ha úgy vesszük, az ember? Természetesen, a válasz attól is függ, hogyan definiáljuk a veszélyes szót. De amire mi most gondoltunk, egyik fentebb sorolt állat sem takarja.



Nem is gondolná, hogy ez a pirinyó, zümmögő, és felettébb idegesítő gyilkológép, nem más, mint a közönséges szúnyog. Az alábbi infografikából jól látszik, a szúnyogok csípése, illetve az általuk terjesztett betegségek azok, amelyek a világ legtöbb halálos áldozatáért felelnek.

legveszélyesebb állat

Az általuk terjesztett betegségek közül a legveszélyesebb a malária, amely több mint 600 ezer embert öl meg évente, és további 2 millió esetben pedig napokra lebénítja az áldozatokat. Továbbá olyan vírusok hordozója is, mint a dengue-láz, a sárgaláz vagy az agyvelőgyulladás.

Több mint 2500 szúnyogfaj létezik világszerte, és az Antarktika kivételével mindenhol megtalálni őket. A termeszek és hangyák után a szúnyogoké a legnagyobb egyedszám, és ők feleltek tízezrek haláláért a Panama-csatorna építésekor kitört járványban is.

Számításba véve hatásukat az emberi fajra, azt gondolnánk, a média is sokat foglalkozik vele, azonban ez messze nincs így. A cápák kevesebb mint egy tucat embert ölnek meg évente, mégis egy egész hétnyi figyelmet kapnak a tévében. A szúnyogok 50 ezerszer több halált okoznak, mégsem érzik fontosnak, hogy kiemelt figyelmet kapjanak. Ennek ellensúlyozásaképpen a Gates Notes egyhetes Mosquito Weeket hirdet.

 

Forrás: Középsuli.hu