Lázadni virágültetéssel is lehet

2015-05-29 11:20:00 Kovacs R.

hírkép

Cigi? Ital? Drog? Nem, köszönöm, inkább ásót veszek a kezembe.



A gerillakertészet egy Nagy-Britanniából induló mozgalmat takar, melynek célja felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre, a természetes növényzet eltűnésére. Követői köztereken ültetnek el virágokat, fákat, megszépítve ezáltal az esetlegesen elhanyagolt parkot, teret. Mielőtt áldásukat adnánk ezekre a környezettudatos emberekre, nem árt tudni: szabálysértést követnek el, ugyanis amit tesznek, az törvénybe ütköző.

“Vegyen egy olcsó növényt, gumicsizmát és pár jó ismerőst…”

Hazánkban illegális köztereken a növényültetés, ha nem kapunk rá engedélyt. A gerillakertészek hivatalos, angol oldalán viszont figyelemfelkeltésre ösztönöznek. Tizenkét pontjuk alaptételei a megfelelő terület találása ültetéshez, segítő barátok beszervezése, gumicsizma húzása, az ültetés reklámozása plakátokkal, és az elültetett növények locsolása.

Aki gerillakertésznek áll, az nem csupán egy napig az: elültetett növényét folyamatosan öntöznie kell vízzel. Emiatt érdemes olyan területet választania virágának, ami otthonához közel esik, szól az újabb tanács.

Gerillák nálunk

A hazai gerillakertészeket nem feltétlenül a környezetük megóvása motiválja: 2010-ben Csorváson, 2013-ban pedig Bükkszéknél kátyúkba ültettek virágokat, az utak rossz minősége miatt.

Tulipán

Magyarország gerillakertészeinek egyik jelentős székhelye Kalocsa. Az itteni szervezet fűnyírást s szemétszedést is szokott szervezni. Facebook-oldalukból az is kiderült, hogy egy-egy akció után a mozgalom tagjai szalonnasütögetéssel pihenik ki a nagy munka fáradalmait. Egy ültetés tehát jó kikapcsolódás is lehet. Erre szokás azt mondani, hogy “a kellemes összekötése a hasznossal”.

Kalcsoa

 

Forrás: Középsuli.hu