Ágazati egyeztető fórumot indított az MTÜ

Tíz meghatározó szervezettel

[Kail] publikálva: 2022-12-14 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Rendszeres ágazati egyeztető fórumot indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azzal a céllal, hogy a párbeszéd erősítésével, az aktuális feldadatok és témák megvitatásával még hangsúlyosabban jeleníthesse meg a szakmai szervezetek javaslatait.


Az első fórumra 10 meghatározó turisztikai szervezet bevonásával került sor, melynek egyik fontos témája az iparág digitalizációját elősegítő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bővítése, annak szükségessége és további lépései voltak. Az MTÜ ismertette és társadalmi vitára bocsátotta a hazai turizmus irányát 2030-ig meghatározó stratégia kiegészítését is, valamint bemutatta az őszi-téli marketing és értékesítési kampányok eredményeit, illetve a már 2023-ra szóló terveket is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által létrehozott, rendszeresen ismétlődő szakmai egyeztető fórum ma megtartott első rendezvényén Horváth Péter, az MTÜ vezérigazgatója elmondta: „Különösen fontos a partnerekkel való szoros szakmai kapcsolat, hiszen a célok közösek, az elmúlt időszak pedig bebizonyította, akkor lehetünk igazán hatékonyak és sikeresek, ha folyamatosan hasznos információkkal tudjuk támogatni egymás munkáját. A fórumsorozat célja, hogy rendszeres szakmai párbeszéd mellett egyfajta tudásmegosztással is hozzájárulhassunk a belföldi és nemzetközi vendégforgalom élénkítéséhez.” Ennek érdekében az MTÜ havi rendszerességgel megjelenő, a szakmai szervezeteknek szóló hírlevelet is elindított decemberben.

Bődi Ivett, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese az ágazat idei évi eredményeit ismertetve kiemelte, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján továbbra is töretlen a bizalom Magyarország iránt. 2022 első tizenegy hónapjában 35 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 31%-kal múlja felül a tavalyi év azonos időszakra vonatkozó értékét. Hozzátette, pozitívan alakulnak az év utolsó hónapjának foglalási, előfoglalási adatai is: decemberben további 2 millió vendégéjszaka várható.

Az egyeztetés hangsúlyos témakörét adta a 2023. július 1-jén elinduló NTAK adatszolgáltatás a vendéglátóhelyeknek és attrakcióknak. Az ágazat különböző területeit képviselő szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy a teljes körű online adatszolgáltatás elengedhetetlen feltétele annak, hogy a turizmus a magyar gazdaság erős húzóágazata legyen. A résztvevők visszaigazolták, hogy az NTAK-nak köszönhetően rendelkezésre álló adatok meghatározó versenyelőnyt biztosítanak mind a szolgáltatóknak mind a teljes iparágnak.

A fórumon ismertették az MTÜ által készített ágazati stratégia kiegészítését is, melyet a napokban 40 hazai turisztikai szervezet kapott meg társadalmi véleményezésre. Bődi Ivett rámutatott, 2017-ben dolgozta ki a magyar turizmus első ágazati stratégiáját az NTS2030-at az MTÜ, majd a koronavírus-járvány hatásaira reagálva vizsgálták felül 2021-ben a Turizmus 2.0-ban. A világban jelenleg is zajló folyamatok pedig újra szükségessé tették ezt. Hangsúlyozta: „Felelős ágazatirányítóként feladatunk, hogy a külső körülmények ilyen mértékű változása esetén stratégiai szintű reagálást fogalmazzunk meg. Ennek köszönhetően lesz képes hazánk turizmusa rugalmasan alkalmazkodni a változó kihívásokhoz. Meggyőződésünk, hogy a korábban rögzített, 2030-ig elérni kívánt stratégiai célok helytállóak, ugyanakkor egyes irányvonalak esetében javasolt a hangsúlyok átértékelése, különös tekintettel a környezeti, gazdasági, társadalmi fenntarthatóságra.”

Annak érdekében pedig, hogy az ágazati szereplők mind pontosabban tervezhessenek már 2023-ra, az MTÜ ismertette a jövő évi marketing és értékesítési terveket. Amint az elhangzott, az őszi hazai és nemzetközi kampány eredményeként mintegy 25 ezerrel több nemzetközi turista érkezett hazánkba. Különösen látványos volt az emelkedés az Egyesült Államokból (+23%), Spanyolországból (+20%), és az Egyesült Királyságból (+13%) érkezők esetében. A belföldi foglalások száma pedig hatezerrel nőtt a kampány hatására az NTAK adatai alapján. A téli, „Kikapcsol, gyógyít, feltölt” szlogennel, bel- és külföldön egyaránt most futó forgalomélénkítő kampányával pedig az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került hazai fürdőket támogatja az MTÜ.

Az MTÜ 2022. december 13-i ágazati egyeztető fórumán részt vett: Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, Magyar Apartmankiadók Egyesülete, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Fürdőszövetség, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Turisztikai Program Alapítvány, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Stílusos Vidéki Éttermiség.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kubai krokodilok költöztek Pestre
Nagyon ritka és veszélyeztetett
PÉNZTÁRCA
Szüleiből él az Y generáció
Egymillió forintot szeretnének a számlájukra
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Pók és rablás – ez vár ránk Brazíliában?
Kemény helyszínen zajlik az olimpia
RECIKLI
Átadták az új parkot a Normafánál
Ahogy az ott lakók kértékl

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--