Átadták a Március 15. teret

Budapest Szíve megújul

[superadmin] publikálva: 2011-09-03 14:27:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal, az V. kerület polgármestere átadta a megújult Március 15. teret. Az átadót követően fergeteges műsor szórakoztatta a budapestieket.


A megújult tér része a Belváros rekonstrukcióját célzó átfogó koncepciónak. A Budapest Szíve Program ugyanis több, egymással összefüggő projektből áll, melyek alapvető célja, hogy erősítse a történelmi belváros kulturális, kereskedelmi és igazgatási szerepét. Ezek közül most két beruházás megvalósulását ünnepeljük. A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” projekt mintegy 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás és a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem” projekt, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,6 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A projektek stratégiai célja, hogy csökkentsék a jelentős, átmenő gépkocsiforgalmat és a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésével visszaadják a Belvárost az itt élő, itt dolgozó embereknek és az idelátogató turistáknak.

A most átadott Március 15. és környezete a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” (KMOP-5.2.2/A-2008-0003) projekt keretében újult meg, ezzel ismét visszaadva az itt élőknek a hangulatosan és igényesen kialakított belvárosi teret. A sétálók, a pihenni vágyók újra eredeti hangulatában élvezhetik pesti dunai panorámát. A lábunk alatt a burkolat köveibe vésve kanyarog a Duna vonala. Gyalogosan vagy kerékpárral barangolhatunk a város múltját idéző római kori romok és a hamisítatlan budapesti Belváros csillogó üzletei, patinás vendéglátóhelyei között.

Máris a belvárosiak és a turisták egyik kedvelt találkozó- és pihenőhelye lett a Március 15. tér északi részén található romterület – a Contra-aquincum -, a hozzá tartozó bemutatóhellyel együtt. Egyre többen ülnek forgó fémszékeken, amelyekről nemcsak a csodálatos panorámát élvezhetik, de szembefordulva meghitt beszélgetésekre is lehetőség nyílik. A tér hangulatát a látványos design elemek teszik még különlegesebbé. Összesen 46 db pad, vízesés, csobogó, 12 db rozsdamentes-acél forgószék díszíti a megújult parkot. A környezettudatosság jegyében 3 helyen lehet elhelyezni a szelektív hulladékot, de 40 db hagyományos hulladékgyűjtő is a tisztaságot szolgálja. Az utcabútorok időtálló anyagokból, fémből, fából és kőből készültek, a térburkolat anyaga alapvetően mészkő és gránit, mely rendeltetésszerű használat esetén igen hosszú élettartamú. A díszburkolat elkészítéséhez többféle követ használtak fel. Süttői mészkőből 2986 nm, gránitból 1815 nm, porfirból 377 nm és anrochtei mészkőből 113 nm került beépítésre.

 

Itt található a város leghosszabb padja, amely elválasztja a tér burkolt és parkosított részeit. A padról – attól függően, hogy hová ülünk le – mindig más és más arcát látjuk a Gellért-hegynek, a Budai Várnak vagy az Erzsébet hídnak. Innen is csodálatos fényképeket készíthetnek majd a turisták.

A hely történelmi emlékeit, a város fejlődését és a Duna partján megtelepedett különféle kultúrák örökségét őrzi a kőburkolatban megörökített római limes, amelyen táblák jelölik a nagyobb erődítmények helyét. A falmaradványok és a romok a felújítás során csúszásmentes és fűtött üveglapok alá kerültek. Érdemes megállni itt pár pillanatra egy kis történelmi elmélkedésre. Érdemes letekinteni a lábunk elé is, hiszen a tér burkolatába „belekarcolták” a Duna vonalát. A régi Limes mentén álló legnagyobb erődök alaprajzával díszített burkolatba süllyesztett kőtömbök mentén sétálva eljuthatunk Cuccium-ból – vagyis Újlaktól – egészen Carnuntumig, mely az Ausztriában található Bad Deutsch-altenburg római-kori neve.

Megújult a zöldfelület is, melynek nagysága 3.403 nm-ről 5.300 nm-re növekedett. A felújítás során az eredeti növényállományt jórészt meghagyták. A kivágott 53 db fa helyett 99 db került telepítésre és 46 db átültetésre. A park Duna felőli oldalán elsősorban a tölgy-kőris-szil ligeterdőket idéző fafajok kerültek kiültetésre, amelyek a tér belső részén is helyet kapnak. A tér a Duna felől nagylombú lombhullató fákkal határolt, helyenként kisebb-nagyobb átlátás nyílik a budai oldalra a Duna felé. A fák helyét befolyásolta a már meglévő, valamint a tervezett közművek elhelyezkedése, amelyek felől a közművektől függően 2-2 méteres, illetve 7,5 m-es védőtávolságot tartottak

A dunai parkrész híd felőli, valamint átellenes oldalán árnyékosabb, középen napos, nyílt területet alakítottak ki, melynek nagy része stabilizált gyeppel borított. Duna felőli oldalán virágos gyepfelület teremt kellemes hangulatot. A Duna partján a Petőfi szobor mellett már meglévő platán fasor pedig kiegészítésre került. A teret észak felől ezüsthárs fasor zárja. A parkot átszelő sétányon vénic szil sor fut.

A pihenést és a relaxálást a kút és a csobogó mellett a tér északi részén kialakított süllyesztett térrészben kialakított illatozó „fűvészkert” teszi még élvezetesebbé. A templomkert egy intim kertrész. Naposabb és kevésbé napos részei lehetővé teszik a növények változatosságát. A kert végében már meglévő és ezeket kiegészítő fák biztosítják a takarást és a szeparáltságát. A lombos fák alatt a tereppel összhangban talajtakarók kapnak helyet. A növénykazettákat a középkor gyógynövényeit és rózsakertjeit idézve rózsa, levendula, rozmaring és liliom díszíti. A kőpad mögé Iris került. A kertet alacsony sövény határolja, a falnál a templom mögött Taxus ’F.’, és árnyéki gyeppótlók kerültek beültetésre. A jól fenntarthatóság szempontjából elsősorban félcserjékből, évelőkből és talajtakarókból nagyobb összefüggő felületeket alakítottak ki. Megmaradt az itt álló híres vasfa és a speciális rögzített gyepszőnyeg, melyre természetesen szabad rálépni. A területen háromféle gyepfelület alakul ki. A taposással érintett területen stabilizált gyepfelületet képeznek ki, ahol taposás tűrő fűfajokat alkalmaznak. A kéttípusú gyepfelületet földbe süllyesztett fémszegéllyel választják el. A templomkertben a rézsű gyepesítése hagyományos eljárással történik, kis mértékben taposást tűrő keverék használatával.

 

A Duna parti rész újdonsága, hogy folyamatos járdán sétálhatunk az Erzsébet-híd alatt és itt kerékpárút is készült. A felújítás során különös hangsúlyt kapott az egészséges életmód népszerűsítése. Azok, akik a közlekedés környezetbarát módját választják, jó helyen járnak itt. A kerékpárral közlekedők megpihenhetnek a téren, ennek érdekében 9 helyen összesen 28 db kerékpártároló is épült a projekt részeként. Ezek összesen 56 kerékpár biztonságos elhelyezésére adnak lehetőséget. A kerékpárút folytatása és integrálása a kerékpárutak hálózatába a Március 15. tér déli részének átépítéséhez Illeszkedik, amely a „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése – II. ütem” projekt része lesz. Ennek előrelátható időpontja 2012-2013.

A projekt keretében megújult a Piarista tömb is a Piarista Konzorciumi partner közreműködésével. Építésekor a XIX.-XX. század fordulóján az akkori városépítészeti koncepció szerint az átjáró a Kígyó utcát hosszabbította meg a Duna irányába. Most ismét visszakapta régi funkcióját. Az átjáró alatt csodálatos panoráma tárul szemünk elé, a Gellért-hegy és az Erzsébet híd. A téren megszűnt a parkoló, a teret így visszakapta a lakosság. A város és a folyó újból találkoznak egymással. Az épület is új életre kelt: földszintjén új üzletek, szolgáltató és vendéglátóhelyek nyílnak meg. A korzó folytatásaként kiszélesítették a gyalogosok rendelkezésére álló felületet. Ismét lehet sétálni a Piarista közben, amely így újra szervesen kapcsolódik a Kígyó utcával. Az átépítés nemcsak módosította a közút vonalvezetését az Apáczai Csere János utca vonalában a Belgrád rakparti csomópontig, de ki is egészítette egy új kerékpárút-szakasszal. A most átadott projektnek köszönhetően Budapest történelmi szíve ismét az itt élőké és a turistáké.

A hivatalos megnyitó ünnepségen Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal V. kerületi polgármester beszédét követően Labancz Zsolt SP tartományfőnök (Piarista Rend Magyar Tartománya) áldotta meg a teret. Ezt követően este az Európai Városok felvonulása vette kezdetét, majd „Ó azok a régi szép idők” című várostörténeti műsor kezdődött melyben színészek és színinövendékek elevenítették fel a régi Budapest életét.

 

 

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Felszámolják a delfin-gulágot
Cousteu kapitány is ott lesz Oroszországban
PÉNZTÁRCA
Új munkahelyek Nyíregyházán
Cél a pénzügyi tudatosságra nevelés elősegítése
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Az égő hegy hazája
Azerbajdzsán 2. nap
RECIKLI
Átadták az új parkot a Normafánál
Ahogy az ott lakók kértékl

Itt jártunk: Mexico!

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Medve kergetett egy síelőt Erdélyben - videó

Gyorsan vágott az esze

2. A MÁV szemét továbbra is csípik a graffitik

Állítólag javult a tendencia

3. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

4. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

5. Ekkora mázlija senkinek sem lehet

Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá

6. Lábát törte Törökországban Katie Price

Egyszerre mindkettőt

7. Kanye West indul az elnökválasztáson

Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat

8. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány

Megkergültek a járványban

9. Karanténban a násznép Tolnában

Az anyakönyvvezető sem úszta meg

10. Szülés a villamosmegállóban Budapesten

Rendőrök voltak a bábák

Műsoraink
2021.01.22. 18:35 Világszám - Inforádió
Mexico
2021.01.23. 10:05 Világszám - Inforádió
Zanzibár
2021.01.24. 10:35 Világszám - Inforádió
Mexico ism.
Közösség
Nap lánya

Penny továbblépett

Szófelhő / Archív
--