​Olaszországban a múzeumok nyitnak elsőként

Majd jöhetnek a strandok, hegyi kirándulóhelyek, templomok

[Farmosi Nóra] publikálva: 2020-04-25 16:24:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Az olasz múzeumok és régészeti parkok újranyitása, a strandok és hegyi kirándulóhelyek biztonságossá tétele, a templomok és a temetők újbóli megnyitása, valamint a szájmaszk használatának kötelezővé tétele is szerepel a római kormány májustól tervezett "újraindulási" tervezetében, amelynek újabb részleteit az olasz sajtó közölte szombaton.


A második világháború utáni újjászületéshez hasonlította az új koronavírus-járvány utáni újraindulást Sergio Mattarella államfő az április 25-i nemzeti ünnepen. A náci-fasizmus alóli felszabadulás évfordulóján az államfő szombaton teljesen egyedül és szájmaszkban tette tiszteletét az ismeretlen katona sírjánál, Róma központjában.

A kormány szombatra ígérte a végleges forgatókönyv bemutatását, amely azonban jövő hét elejére csúszott, miután néhány vitás kérdés még megoldásra vár. Hétfőtől a gépgyártás indul újra, május 4-én pedig a kézműves ágazat és az építkezések, így az újraindulás igazi dátuma május 18. lesz, amikor beindulhat a kereskedelem és a vendéglátás is.

Tisztázásra vár a kijárási korlátozás oldásának ütemezése: május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet mozogni, ugyanakkor engedélyezett lesz a szűk értelemben vett lakókörzettől való eltávolodás és a szabadtéri sportolás is. Május 18-tól pedig a tartományok közötti mozgást is engedélyezik, ha ezt a járványgörbe addigi alakulása megerősíti. A déli tartományok viszont jelezték, hogy a gócpontnak számító északi tartományokból nem fogadnak érkezőket.

Sajtóértesülések szerint a kormány kötelezővé akarja tenni a szájmaszkhasználatot, amihez a mostani napi 4 millióról, napi 7 millióra kell átállítani a gyártásukat. Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos bejelentette, hogy május 4-től országosan is megkezdik az ellenanyagszintet mérő teszteléseket, ami Lombardiában már elindult. Május 4-től minden tartomány rendszeresen közölni fogja a saját területén mért úgynevezett reprodukciós rátát (ennek értéke azt mutatja, hogy egy beteg hány embernek adta tovább a koronavírus-fertőzést), és ahol a fertőzés szintje ismét megerősödik, ismét szigorítják majd az óvintézkedéseket.

A kulturális miniszter május 18-ra tűzte ki a múzeumok és régészeti területek újranyitását, tehát a Colosseum és a pompeji ásatások is akkortól nyithatnak újra, valamint a Vatikáni Múzeum is. A miniszter hozzátette, hogy a családoknak juttatott kedvezményekkel kívánják ösztönözni a belföldi turizmust, mivel az olaszok nem fognak külföldre utazni, és a tavaly Olaszországba érkezett több mint 200 millió külföldi látogató is elmarad az idén.

A presszókban, éttermekben a vendégek között egy, az asztalok között két méteres távolság betartását írják elő: ezért a tervek között szerepel, hogy az üzlethelység előtti járda vagy úttestrészén is további asztalokat helyezhetnek el, az esetleges parkolóhelyek megszüntetésével. A strandokon legalább négy méteres távolságot javasolnak a napernyők között, előzetes helyfoglalással. A szabadstrandokra is csak meghatározott számú vendéget engednének be, ahogyan kötelező lesz a szájmaszk a hegyi kötélpályákon, a kabinos felvonók használatához pedig testhőmérséklet mérése. A gyakran kevés szobában több vendéget fogadó hegyi menedékházak sátrakat helyezhetnek udvaraikra a vendégek közötti távolság betartására.

A tömegközlekedésben csökkenteni akarják a napi csúcsforgalomban utazók számát, a munkahelyek és üzletek eltérő órarend szerinti működésével, nyitva tartásával.

Az olasz püspöki kar (Cei) tízpontos útmutatást küldött a belügyminisztériumnak, amelyben a templomok fertőtlenítése, a misén résztvevők biztonságos távolságra ültetése, a szenteltvíztartók üresen hagyása, az áldozáskor az ostya kézbe adása szerepel. A Cei kérelmezte a temetési szertartások újbóli engedélyezését, valamint a temetők újranyitását.

Megnyitják a nagyobb területű játszótereket, egészen szeptemberig szünetel viszont az oktatás: a tanév újranyitását váltott délelőtti-délutáni órarenddel, valamint a távoktatás fenntartásával képzelik el.

 

-MTI-

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Lendületet kapott a hűvösvölgyi Nagyrét
Kultúra és sport a fák árnyékában
PÉNZTÁRCA
Dacia lett a pápamobil
A múltkor még Lamborghini volt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI
A legenda és a gyermekkorunk
Alpokalji búcsú Niki Laudától

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--