Csütörtökön startol a Sziget!

A Sziget egy vibráló, sokszínű fesztivál, egy életérzés!

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-08-09 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A Sziget egy vibráló, sokszínű fesztivál, egy életérzés, az év kihagyhatatlan pillanatainak gazdag tárháza, koncertözön és partifolyam, valamint megannyi kulturális élvezet – tudjuk ezt már jól. Európa egyik legnagyobb fesztiválja idén számos újítással érkezik, amit érdemes lesz személyesen is megtapasztalni. Most nézzünk a kulisszák mögé, mennyi minden rejlik amögött, hogy hat napig felhőtlenül szórakozhassunk.


1993. augusztus 19-én lépett be az első Sziget látogató, az akkor még Diáksziget néven indult, a rendszerváltás után igencsak hiánypótló rendezvényre, ahol 200 koncert, 80 film, 40 színházi előadás volt a programon az egy hét együttlét alatt, és amire összesen 43 ezer látogató volt kíváncsi. Azóta eltelt 30 év, a Szigetet már régóta Európa legjobb fesztiváljai közt tartják számon, de híre az öreg kontinens határain jóval túlmutat: a látogatók a világ több mint 100 országából érkeznek ilyenkor Budapestre, akár még a 18.000 km-re lévő Új-Zélandról is. Azért a legnagyobb piac még mindig Magyarország, ahonnan a Szigetre belépők száma az összes látogató közel felét teszi ki. A Szigeten pedig idén több mint 50 programhelyszín közül válogathatunk, ahol a nemzetközi felhozatalban 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és majd’ 200 magyar résztvevőt is láthatunk a változatos helyszíneken. Ezekről mindent megtudhatunk a www.sziget. hu oldalán.

A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban - a két év kihagyás után - tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket – mondta korábban Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

Idén azonban ismét fejlődési pályára állunk, a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, sőt, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá az idei Szigetet. Három hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, melynek napi befogadóképessége 90 ezer ember, a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget az ország kb. 10. legnagyobb városává válik erre a 6 napra. Ehhez mérten úgy alakítják ki a szolgáltatásokat, hogy az kényelmesen ellássa az ittlévőket. Van például mintegy 100 éttermi vendéglátó egység, változatos ételkínálattal, a hazai ízek mellett idén még bővebb nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő „food court”-ok úgy lettek kialakítva, hogy bárki, 150 méteres körzetben találjon megfelelő kínálatot magának. Az ételt árusító egységekben található lesz ún. „budget food” 2.500 forintos áron és általában a vendéglátás árait úgy határozták meg, hogy ne legyen drágább, mint a fővárosban található hasonló kínálat.

 

A vendégélményt fokozzák a Szigeten kialakított VIP helyszínek, melynek élménye tavalytól a látogatók számára is elérhető. A megvásárolható VIP jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is belépést engednek, amiket a Nagyszínpad, a Mastercard FreeDome, a Ticketswap Colosseum és a Samasung Party Aréna mellett alakítanak ki. Felépül egy városközpont, információs ponttal, ügyfélszolgálattal és panaszirodával. A Szigeten van csomag- és értékmegőrző, talált tárgyak osztálya, több helyen ATM automata, pénzváltó, kerékpármegőrző és számtalan egyéb kényelmi szolgáltatás. A fesztivál készpénzmentes övezet, fizetni saját bankkártyával vagy a feltöltött karszalaggal lehet, ez utóbbit akár online vagy készpénzzel és bankkártyával a helyszínen is fel lehet tölteni, ehhez igazodva a fennmaradt összeget vagy online automatikusan visszautalják, a készpénzes feltöltések maradékösszegét pedig a több ponton is felállított visszaváltó helyeken lehet visszakérni.

 

A Szigeten több kemping is áll a fesztiválozók szolgálatára, különböző szintű szolgáltatásokkal és figyelmet fordítva a kerekesszékkel érkezőkre is, a higiénés szolgáltatásokat és akadálymentesítést is szem előtt tartva, szerte a Szigeten.

 

Kialakítottak egy 0-24 órában elérhető egészségügyi központot is a fesztivál idejére, benne több mint 200 fős személyzet, orvosokkal, ápolókkal, helperekkel és mentőautókkal valamint a hozzájuk tartozó személyzettel. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra a nap 24 órájában többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó ún. vezetési törzsben részt vállalnak meteorológusok, tűzoltók, fegyveres erők képviselői, valamint operátorok.

 

Idén a közösségi terekből eltűnnek a mobil wc-k, helyükbe vízöblítéses toalettek kerülnek, mintegy 1000 angol wc-vel, dekoratív konténer-blokkokban felállítva. Az angol wc-k folyamatos működését 70 db szivattyú biztosítja, egy ilyen méretű fesztivál mobil wc mentesítése nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítmény, mint ahogy a portalanításhoz használt, körforgásos, a folyóból, jelen esetben a Dunából származó víz használata is.

 

A Hajógyári-sziget talaját védendő, lefektetnek mintegy 25.000 m2 műanyag és további 5.000 m2 alumínium utat.

 

A Sziget előtti napokban nagy mennyiségű, mintegy 70-80 mm-nyi csapadék hullott, területet a szervezők 80 ember részvételével 3 nap alatt 10 munkagéppel és 7 szivattyúval mentesítették. És felkészültek a szervezők a tavaly nagy gondot okozó esetleges szállóporra is, ezt a folyamatos „szürkevizes” öntözés mellett egy új pormentesítő anyaggal oldják meg.

 

Tovább folyik a fesztivál „zöldítése” is. Ez tetten érhető lesz például a vendéglátó egységekben is, de minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. Alapvetés, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat, ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt - az ott lévő védett flóra miatt - idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

 

Idén lényegesen látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K-hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már újra díszbe borul a Szabadság Szigetére vezető híd. És szerte a Szigeten 60 km-nyi fényfüzér, 8000 db dekor izzó és 40 óriási „falmosó” lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást.

 

A Sziget legnagyobb színpada, a Nagyszínpad 10 nap alatt nőtt ki a földből, alapterülete több mint 1.000m2 és 600 m2-es LED fal tölti be a színpad hátterét. A Samsung Party Aréna nézőtere 4.000 m2, a Freedom presented by Mastercard sátra több, mint 10.000 fős befogadó képességű, míg a TicketSwap Colosseum 3.000 raklapból épül fel. A legkisebb sátor pedig mindössze 4 m2-es.

 

És hogy ezek a számok milyen élményeket szolgálnak a valóságban, azt augusztus 10-15 között meglátjuk.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kubai krokodilok költöztek Pestre
Nagyon ritka és veszélyeztetett
PÉNZTÁRCA
Már a sörfogyasztás is jelzi a vírust
Jelentősen csökkentek az eladások
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Az ország, ahol pamuttal fizetnek
Nem mesebeli királyság, nagyon is létező ország
RECIKLI
Eredeti kocsikkal jön újra az Orient Express
A párizsi olimpián debütál

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--