Együtt a világutazók törzse

Járatlan Utakon Fesztivál este 10-ig

[Kail] publikálva: 2018-11-25 06:48:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Hátizsákos utazás, világutazók, utazó bloggerek. A 7. Járatlan Utakon fesztiválon mindenki ott van, akinek az utazás nemcsak az álma, de az élete is.  A fesztivál megálmodója Csonka Gábor, azaz Vándorboy, aki már több, mint 150 országban járt, többnyire autóstoppal. Két nap alatt 45 előadást és 46 tematikus workshopot szervezett társaival a Fáklya Klubban.


Tegnap már sok program volt, de még ma sem késő - derül ki a középsuli.hu beszámolójából. Reggel 9-től este 10-ig egymást követik az előadások, workshopok, kerekasztalok.

Habár az események három szinten és több teremben zajlanak, olyan az egész, mintha egy népes család jött volna össze. Szegről-végről mindenki ismer mindenkit. A világutazók nagy törzse. Tényleg olyanok, mintha valami sajátos, különálló társadalmi réteg lennének. Vannak köztük például furának tűnők, vagányak, szexi hipszterek, színesen öltözködő hippihangulatú figurák és persze egészen mások is.

Dr. Kiss Róbert Richárd a világ szilvesztereiről mesélt, rengeteg izgalmas, humoros sztorival nyakon öntve. Például azzal, hogy a japán turisták annyira elszántak, hogy akár be is pelenkázzák magukat, csak hogy ott lehessenek a New York-i szilveszteri ünnepségen, a Times Square-n. Hogy egyáltalán bejuthasson oda bárki, érdemes előző nap “letáborozni”, és el nem mozdulni a megszerzett helyünkről. Nincs “elszaladok mosdóba”, “hozok egy hot dogot”, mert ha egyszer elmozdultál, többet nem jutsz vissza. Így hát: szendvics, pelenka, szelfibot és kész is az elszánt japán turista szilveszterkor a Nagy Almában.

A turisztikai szakújságíró, az Inforádió  Világszámának szerkesztő-műsorvezetője  már több, mint 170 országban megfordult. Most a következő helyeken  szerzett szilveszteri élményeit osztotta meg a publikummal:  Acapulco, Venezuela, Ecuador, Rio de Janeiro, Thaiföld, Mauritius, Bali, Dubaj és New York. De miért is teremtett hagyományt a külföldön szilveszterezésből?

Azt mondja, az itthoni óévbúcsúztatók rendre rosszul sültek el. Akadt köztük verekedős, ellopott kabát utáni kereséssel töltött, olyan, ahol köd fedte el a tűzijátékot és egy melegeknek tartott buli a Fővárosi Nagycirkuszban. Csak akkor tudta meg, mire is érkeztek, amikor már ott voltak. Mivel azonban mindig is szeretett utazni, elhatározta, hogy ezentúl az év végét újabb és újabb országokban tölti majd, jobb élmények reményében. Ezekből bőven ki is jutott neki, ugyanis Venezuelában 14 évesek próbálták kirabolni (sikertelenül), Ecuadorban megismerkedett a helyiek különös szokásával, a főnökről – vagy bármely utált személyről – készült bábuk elégetésével, Balin a felejthetetlen helyi táncszínházzal.

Az egyik kerekasztal-beszélgetésen turisztikai műsorok készítőit interjúvolja Vándorboy. Vendégei  Kiss Róbert Richard mellett Back Réka, a Karc FM szerkesztő műsorvezetője, Bárány Róbert, az Ozone Network-n futó Egyenlítő című műsor szerkesztője-készítője és Bódy Gergő, a Klub Rádió Hátizsák című műsorának műsorvezetője voltak.

Olyan érdekes kérdések merülnek fel, mint hogy mennyire lehetséges környezetkímélő módon utazni. Elhangzott, hogy lényegében az egész létformánk nagyon szennyező, így talán felesleges is ezen extrán aggódni és hogy a Földön mindig a domináns faj hal ki először, hiszen az válik rugalmatlanná, a körülményekhez legkevésbé alkalmazkodó egyeddé.

A vendégek nagyrészt egyetértettek abban is, hogy a kamera, az állandó, már-már kényszeres fotózás, instázás, megosztás “ellopja” az utazás élményét, és ha ők civilben utaznak, akkor igyekeznek azt ezek nélkül tenni. Ugyanakkor kérdés, hogy mi a helyzet az utazó bloggerekkel, vloggerekkel, akik részben-egészben ebből élnek. Nekik muszáj folyamatosan közvetíteniük az  élményeiket.

Szóval ilyen kérdésekről (is) esik szó a Járatlan utakon fesztiválon még ma este 10-ig. Meg sok másról. Például hogyan ne essen bankkártya lopás áldozatául Balin az utazó (NE használjon  bankkártyát, vigyen elég készpénzt), mire figyeljen, aki a Közel-Keletre indul, hogyan érdemes nőként vagy éppen gyerekkel utazni a nagyvilágban, hogyan lehet amputált lábbal hegyet mászni és kerekesszékkel útra kelni. Még ma, vasárnap is: este 10-ig.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Mire és mennyire gyűjtenek a fiatalok?
Új app segíthet a spórolásban
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Motorozás Beninben 2.
Trónszék az ellenség koponyáin
RECIKLI
A rák sok fajtáját gyógyíthatja
Az immunrendszer frissen felfedezett eleme

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.19. 18:35 Világszám - Inforádió
Uganda
2024.04.20 10:05 Világszám - Inforádió
Afrika Svájca
2024.04.21. 10:35 Világszám - Inforádió
Uganda ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--