Jézuska, Mikulás, Télapó és a fehér kenguruk

A világ nagy ajándékosztói

[k.r.r.] publikálva: 2013-12-05 22:51:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Más-más ajándékosztó gondoskodik a meglepetésekről

Most ki hozza végül az ajándékot, a Mikulás, a Télapó, vagy a Jézuska? Nálunk 5-én a Mikulás, karácsonykor a Jézuska. A világban meg össze-vissza.
Kovács Pistike, 3. b.: Mindegy, ki az, csak hozzon csokit.Finnország

Voltam Helsinkiben Mikulás napján, unalmas! Ehelyett Lappföldre érdemes utazni. Lappföld Joulupukki és Joulumuori, azaz a Mikulás és feleségének hivatalos otthona a helyiek szerint, és ez elterjedt a világban. A ténynek, miszerint az északi-sarkköri Korvatunturi, másnéven Fülhegy rejti a Mikulás házát Rovaniemi mellett, csupán az Egyesült Államok hagyománya mond ellent, amely ezt az Északi-sarkra teszi. Lappföldön található a Mikulásfalva (érdemes elolvasni helyszíni beszámolónkat), ahol egész évben találkozhatnak az odalátogatók az ajándékosztóval, és belecsöppenhetnek a manókkal és édességekkel teli varázslatos világba. Az Északi-sarkkörön működik az a postahivatal is, ahová a világ összes gyermekének kívánsággal teli levele érkezik magához a Mikuláshoz. A Mikulás december 5-én éjjel indul szétosztani ajándékait rénszarvas húzta szánján, amelynek a gyermekek december 6-án reggel örülhetnek. Meglepetésként az esetek döntő többségében a tradicionális karácsonyi édességet, a fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges finn kekszet ajándékozza a gyermekeknek. Érdekesség, hogy az amerikai és a finn hagyományok ismét különböznek: míg Santa Claus szánja tud repülni, addig ez a lappföldi Mikulás járművére nem igaz.

 

Norvégia

A norvég Mikulás kék ruhás, kalapos, és kenyérrel teli hátizsákot cipel. Oldalról néhány ábrázoláson olyan, mint aki fél szemére vak. Gyakran illetik a „fehér lovas” jelzővel is, hiszen útja során mindvégig kíséri Sleipnir nevű, nyolclábú, repülő lova. A gyermekek a december 6-ra virradó nap szalmával tömött csizmával várják a kandallónál, amivel a Mikulás lovának kedvére kívánnak tenni. A norvég hiedelmek szerint egy éjszaka alatt meglátogatja a Föld összes gyermekét.

 

Hollandia

Sinterklaas, a holland Mikulás a hagyományok szerint Spanyolországból érkezik fehér lován, Amerigon, egy gőzhajóval. A gyermekeket a születésnapján, azaz december 5-én lepi meg a fapapucsukba rejtett ajándékokkal, amelyek legtöbbször csokibetű, taai-taai (mézeskalács), vagy éppen pepernootiges (borsos sütemény). A jó gyermekeknek ajándékot hoz, a rosszakat pedig Fekete Péter sorsára bízza. Fekete Péter – aki a Krampusz megfelelője -, a hagyományok szerint a rossz gyermekeket zsákba rejti és Spanyolországba viszi saját magával.

 

Oroszország

Gyed Moroz, azaz Fagy Apó az európai szokásokkal szemben január 1-jén látogatja meg az orosz gyermekeket. Veliky Ustug városából érkezik Trojka nevű fehér lován, unokájával, Hóleánykával, aki segítséget nyújt számára az ajándékok szétosztásában. A piros, néha kék színű ruhát viselő Fagy Apó a gyermekeknek „mishka kosolapy”-t (étcsokoládéból készült, édes tejjel töltött cukorkát), vagy „krasnaya shapochka”-t (tejcsokoládéval bevont természetes gyümölcsökkel töltött cukorkát) hoz ajándékba. Oroszország némiképp hasonlóságot mutat az olasz tradíciókhoz, hiszen a karácsony napja itt is január 6-ára, Vízkereszt napjára esik. Ennek oka, hogy nem a Gergely, hanem a Julianus-naptár szerint ünneplik a karácsonyt, amely így kb. 2 héttel későbbre esik. A karácsonyfát nem december 24-én kezdik el díszíteni, hanem szilveszter napján. Sokat kell tehát várni az orosz gyermekeknek ahhoz, hogy a jolkát, azaz a karácsonyfát feldíszíthessék, és az ajándékaikat kibontsák. Ugyancsak Vízkereszt napján kerül az asztalra az ünnepi vacsora, amelynek méltó lezárása desszertként a sajttorta és a kuglóf. Emellett tradicionális karácsonyi édesség a mézes puszedli is.

 

USA

Az Amerikai Egyesült Államokban karácsony ünnepét a november utolsó hétvégéjén lévő Hálaadás ünnepe harangozza be. Santa Klaus december 25-én reggel érkezik repülve, 8 rénszarvas húzta szánján az Északi-sarkról, hogy karácsonyi ajándékait szétossza a gyermekek közt. Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Íjas, Ágas és Villám kíséri útján december 24-e éjszakáján, amikor az USA összes gyermekét meglátogatja. A kéményen át lopózik be hatalmas zsákjával, és a meglepetéseket a kandallóhoz tűzött zoknikba rejti. Legkedvesebb ajándéka a candy canes, azaz a cukorrudacska.

Olaszország

Olaszországban az ajándékokat Befana, a seprűnyélen érkező, csúnya, de jólelkű boszorkány hozza Vízkeresztkor, azaz január 6-án. Az olasz hagyományok szerint Befana nem akart elindulni szenteste a pásztorokkal Jézus keresésére, csak később ért oda, amikor már csak az üres jászolt találta. Azóta bolyong, házról házra jár, keresi a gyerekekben a kis Jézust, ajándékait osztogatva. Érkezésének alkalmából a gyermekek tejeskávéval és süteménnyel várják, ezzel segítvén hosszú, és kitartó egész estés munkáját. A jó gyerekek ajándékokat kapnak, a rossz gyermekek pedig széndarabot a jóságos boszorkánytól. Január 6. tehát az ajándékozás napja az olasz tradíciók szerint, amelynek estéjén asztalra kerül az ünnepi vacsora is. Kedvelt tradicionális édesség Olaszországban a milánói specialitás, a panettone, illetve a mandulás Roccocco-keksz.

 

Ausztrália

Az ausztrál karácsony jellemzői: nagy meleg, buli, műfenyő. A déli félteke lakói az ünnepi ebéd helyszínének gyakran a tengerpartot választják. A vacsorát, amit szintén jellemzően a szabad ég alatt fogyasztanak el, tradicionálisan a pulyka, a sonka, és a sertésszelet alkotja, édességként lángoló szilvapudinggal. A Mikulás szánját fehér kenguruk húzzák!

Új-Kaledónia

A turistákat Mikuláslányok köszöntik, akik cukrot osztanak, és apróságokkal kedveskednek.

Dél-Afrika

Az afrikai kontinens déli részén Ausztráliához hasonlóan ugyancsak nyári időben köszönt be a karácsony ünnepe. Dél-Afrikában a hiedelem szerint a fekete hajú és bőrű, piros ruhát viselő Fekete Péter hozza az ajándékokat december 24-én. A karácsonyi ebéd elfogyasztása után a családok házról házra járnak ismerőseiket meglátogatva, ahol díszes dobozokba csomagolt ételekkel és italokkal lepik meg egymást. Érdekesség, hogy Dél-Afrikában a karácsonyi misét hagyományosan reggel tartják, ami így nem szakítja félbe a gyakran szabad ég alatt zajló ünnepi vacsorát.

Magyarország

Hazánkban a Mikulás napi szokásokat alapvetően a keleti egyház püspöke, Szent Miklós legendája határozza meg. Szent Miklós a kis-ázsiai Myra városában (ma Törökországhoz tartozik) segített egy szegény család három hajadon lányán, három zsák aranyat téve az ablakukba, ezzel mentve meg őket attól, hogy a pénzhiány miatt prostituáltak legyenek. Innen származik a szokás, miszerint a gyerekek december 5-én este fényesre tisztított cipőiket az ablakokba rakják, és várják a reggel érkező Mikulás ajándékait. A jó gyermekeknek diót, narancsot, mikulásfigurát és szaloncukrot hoz a Mikulás, a rosszaknak pedig virgácsot a Krampusz.

Csokoládéfigurákat először angol és belga cukrászok készítettek, de az első figurák még tömörek voltak, megformálásuk pedig kézzel történt. Ezt megelőzően a gyermekek által kedvelt csokoládé valójában csokoládéital volt. Magyarországon 1934-ben kezdődött el a csokoládéfigurák gyártása. A feljegyzések szerint az első Mikulás-formákat Csvárics János bádogosmester készítette el, aki pléhlemezből kalapálta ki a kívánt formákat. Ebbe öntötték a forró csokoládémasszát, majd amikor kihűlt, megismételték. Mi magyarok a karácsonyfa-állítás szokását nyugatról vettük át, de a szaloncukor felhasználása a fenyőfa díszítéséhez döntően magyar szokás, amely a kezdetekben a volt monarchia más országaiban is csak szórványosan volt divatban.

A szaloncukor receptje már a XIX. század végi receptkönyvekben is olvasható. Kugler Géza 1891-ben megjelent „Legújabb nagy házi cukrászat” című könyvében már 17-féle szaloncukorreceptet ajánl. A karácsonyi cukrász mintakönyvekben pedig a különböző habcsókok, csokoládédíszek mellett sokféle formájú, és díszítésű szaloncukrot is kínáltak. A szaloncukrokat először selyempapírba csomagolták, és erre került a színes sztaniolpapír. A cukorkák igényes és tetszetős csomagolása érdekében, a cukrászok külön sztaniolpapír mintakönyvet is készítettek, amelyből a vásárló a neki tetsző színárnyalatba csomagoltathatta karácsonyi szaloncukorkáját. A selyempapírra szokás volt kis képecskéket ragasztani, a végét pedig szaloncukor-rojtozó géppel „rojtozták” a cukrászok. Budapesten és vidéken a nagyobb cukrászdákban a két világháború között karácsony előtt saját készítésű szaloncukorral díszítették fel a karácsonyfákat, melyekből rendelni is lehetett.

A szaloncukor gyártásának gépesítése hazánkban több cég nevéhez is köthető. Gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár, amelyben már szaloncukrot is gyártottak, már 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában, Zserbó és Kugler csokoládégyára pedig 1886-ban kezdett működni.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Soha sem kell leszállnia
Bemutatkozott az új napelemes repülőgép
PÉNZTÁRCA
Kína bevonult Tadzsikisztánba
Adósság fejében adtak át ideiglenesen területeket
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
A magyarok lerohanták az Adriát
Idén is Horvátország lehet a tengerpart
RECIKLI
Meghökkentő zöldjárművek a Hungaroringen
Seregszemle az energiatakarékosság jegyében

Itt a tél!

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. A MÁV szemét továbbra is csípik a graffitik

Állítólag javult a tendencia

2. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

3. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

4. Ekkora mázlija senkinek sem lehet

Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá

5. Lábát törte Törökországban Katie Price

Egyszerre mindkettőt

6. Kanye West indul az elnökválasztáson

Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat

7. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány

Megkergültek a járványban

8. Karanténban a násznép Tolnában

Az anyakönyvvezető sem úszta meg

9. Szülés a villamosmegállóban Budapesten

Rendőrök voltak a bábák

10. Szexbabák a stadion lelátóján

Szabadkozik a koreai klub

Műsoraink
2021.01.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I.
2021.01.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus II.
2021.01.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Koronavírus és turizmus I. ism.
Közösség
Nap lánya

Hull a pelyhes

Szófelhő / Archív
--