Zenta, egy mágikus kisváros a Vajdaságban

A csokoládé és a halászlé is legendás

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-10-09 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Zentán lehet jókat enni, kirándulni és fesztiválozni is.


A Vajdaságban, Bácskában, a Tisza jobb partján fekszik Zenta, a Budapestről mindössze 2-3 óra alatt megközelíthető település. Több, mint 20.000-en laknak itt, a többségük magyar. Zentán a Tisza határozza meg a mindennapokat, számos gyönyörű természeti jelenség és fesztivál köthető hozzá, és természetesen a gasztronómia is. Ezúttal erre a csodálatos településre kalauzolta el az Inforádió hallgatóit Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró.

 

Zentát a legtöbben a zentai csatáról ismerhetik, ami a törökellenes felszabadító háború egyik legjelentősebb és legvéresebb csatája volt. A szövetséges keresztény sereg Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelmet aratott a török hadakon. Ezzel a csatával az európai összefogás megdöntötte Magyarországon a török uralmat, és elkezdődtek a béketárgyalások a törökkel, amelyek az 1699-ben megkötött karlócai békéhez vezettek. A török átkelés idején olyan gyorsan támadta meg a császári sereg a törököket, hogy azok nem tudtak védelmi pozíciót felvenni, Savoyai szinte menetből indította a támadást és aratott győzelmet. 25.000-en haltak meg a török katonák közül, míg a magyar, osztrák és szerb csapatban nem érte el a 2000 főt az áldozatok száma. A törököknél odaveszett a teljes hadipénztár is, a pecsétnyomóval együtt.

 

Zentán legalább egy éjszakát érdemes eltölteni, hiszen jó sok látnivaló van. Van már 4 csillagos szálláshely is, a Papuli, ami tökéletesen megfelel a modern kor követelményeinek. Összesen 10 szobával várják a látogatókat, bőséges, friss és házias ízvilágú, reggelivel, amihez a a helyi termelők minőségi termékei szolgálnak alapanyagul. Az étteremben pedig megkóstolhatják a papulis halászlevet túrós csuszával, ami kihagyhatatlan étel Zentán. A Royal Hotel, a Fantastico Exclusive, az Ady Apartman, az Apartman Golden, a Tisza Ház vagy az Ana Guesthouse is jó választás lehet, a sok szálláshely között.

 


A Tiszavirág fesztivált már több, mint 20 éve rendezi meg Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete. A fesztivál a nevét a világon ritkaságnak számító kérészfaj lenyűgöző násztáncáról kapta, amitől a Tisza virágba borul. Annak ellenére, hogy évről évre egyre többen érkeznek Zentára júniusban az eseményre, az a mai napig megtartotta a családias hangulatát. A Green Future fesztivál a fiatalokat vonzza főleg, 15.000 embert mozgat meg 3 napon keresztül, az elektronikus zene képviselőit felvonultatva. Vannak még több napos kulturális események is, amiken a zentai csatáról emlékeznek meg, valamint nagy sikere van a birkanyíró- és birkapörköltfőző versenynek is, ami már szintén hagyomány Zentán.

 


A Népkert, a Tisza-part igencsak népszerű helyszínek, a zentai csata és a lengyel emlékművei szintén, de a szecessziós városházát és a csokimúzeumot is érdemes megnézni, ha itt járunk. A Régi Mesterségek Háza 25 letűnt mesterséget idéz fel, ami izgalmas élmény lehet az idősebb és fiatalabb generációnak is.

 

A turisztikai szakújságíró elmondta, hogy a Tisza-part a városközpontban van, így sokan pecáznak, olyan is van, aki csónakkal jár be a városba dolgozni. Turisztikai szempontból jelentős a vadászat is, sok külföldi vadász érkezik ide a vadak miatt. Karácsonykor az adventi vásár vonzza a turistákat, a híres zentai vásár pedig a legnagyobb a környéken, ahová sokan jönnek Magyarországról is. Ez egyben egy óriási buli is, zenével, finomságokkal, és természetesen rengeteg helyi termékkel.

 

A helyi gasztronómia legendás, itt lehet a legfinomabb házias ízeket kóstolni a környéken, köztük a filézett halászlevet és a legkülönfélébb halételeket is. A tyúkhúsleves és a birkapaprikás is kihagyhatatlan ételek Zentán. Csakúgy, mint a zentai csoki, amit szerb málnával és belga csokival valósítottak meg. Olyannyira sikeres a zentai csoki, hogy ma már a szerb elnök is ezt viszi ajándékba. Az almás marcipán is híres édesség, amit érdemes megkóstolni, ha Zentán járunk.

 

Fotók:
Dr. Kiss Róbert Richard
Herédi Krisztián
http://www.zenta-senta.co.rs

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Pénzintézetek zöldfalai az elsők között
Az OTP Bank Andrássy úti fiókja lett a II. legjobb
PÉNZTÁRCA
Ésszel vegyünk fel hitelt
5 dolog, amire érdemes odafigyelni
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Látott már ötkilós fenyőtobozt? Megmutatjuk!
Kilátó százéves fák alatt - a Folly Arborétum
RECIKLI
Párnacsata Budakeszin
Divat a kuka mélyéről

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--